Locuitorii județului Hunedoara, dar în mod special devenii, sunt invitați la „Zilele Mozart la Teatru”, un proiect internațional care se va desfășura la Teatrul de Artă din Deva pe parcursul a trei zile.

Spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment sunt producțiile Teatrului de Artă Deva, realizate în cadrul proiectului internațional LABORATORUL LIRIC în parteneriat cu VIENA OPERA COMPANY.

Scopul acestui proiect este de a prezenta opere de muzică clasică într-o formă teatrală și modernă. Laboratorul este totodată și concurs deoarece acest spectacol este jucat de trei ori cu trei distribuții diferite, iar la final vor fi aleși soliștii cei mai buni care vor participa cu spectacolul în Festivalul de Operă și Muzică Clasică – HUNEDOARA LIRICĂ.

„Pentru prima oară în Deva, avem Zilele Mozart. Oferim publicului devean trei zile de Mozart, este foarte important să se știe că intrarea este liberă. Vrem prin acest lucru să promovăm opera, s-o aducem oamenilor, să deschidem apetitul devenilor către spectacolele de operă. Ce facem acum, este un preambul la festivalul din iulie. Suntem încântați că au ales Deva pentru acest laborator liric internațional. Aș vrea să dedicăm aceste Zile Mozart Centenarului Unirii – pentru că prin muzică se unesc oamenii și spiritele”, a declarat Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva.

La realizarea acestor spectacole participă o echipă internațională de artiști din 9 țări: România, Grecia, Austria, Elveția, Olanda, Italia, Irlanda, Turcia și USA.  Hunedoara Liberă a stat de vorbă cu o parte dintre artiștii care vor evolua în cadrul acestui proiect, într-una din pauzele de la repetiții.

„Mozart unește sufletele oamenilor, Mozart se cântă peste tot. Noi suntem foarte încântați că în această a doua ediție avem o prezență masivă internațională, din multe țări din Europa și, sperăm că aceste zile închinate marelui compozitor vor atrage publicul. Avem o comuniune artistică și umană deosebită, așa cum ne unește Centenarul României. Eu aștept ca toată suflarea Devei, copiii la prânz, iar seara – bunicii, părinții să poată vedea Nunta lui Figaro, o producție splendidă”, a declarat pentru Hunedoara Liberă maestrul Theodore Coresi (Austria).

TEATRU VIENA DEVA OPERA MOZART (15)
.
TEATRU VIENA DEVA OPERA MOZART (14)

Eugenia Arsenis este de părere că limba nu poate fi niciodată un obstacol în comunicarea adevărată, atât în viață, cât și în artă și este convinsă că va pleca de la Deva având noi prieteni.

„Sunt foarte fericită să fiu parte a acestei colaborări dintre Teatrul de Artă din Deva și Viena Opera Company. Sunt foarte recunoscătoare pentru această invitație, teatrul de aici este minunat, iar oamenii foarte săritori. Nunta lui Figaro este dovada că opera înseamnă teatru, iar ceea ce încercăm să arătăm este cum muzica și drama pot crea împreună o piesă de artă”, spune Eugenia Arsenis, regizor (Grecia).

TEATRU VIENA DEVA OPERA MOZART (12)

La rândul lor, tinerii artiști care vor urca pe scena teatrului devean nu-și ascund nici emoțiile, dar nici bucuria de a cânta în cadrul acestui proiect inedit.

„Este pentru prima oară când vin și cânt în România și e o experiență minunată pentru că oamenii de aici sunt extrem de buni și primitori. Este o mare onoare să lucrez cu această echipă extraordinară, cu maestrul Coresi și cu regizorul Eugenia Arsenis. Abia aștept spectacolul”, spune Annina Gieré (Elveția).

„Și pentru mine este o onoare să fiu aici, sunt pentru a doua oară la Deva și sper că voi reveni. Îmi place că lucrăm cu oameni tineri, că avem această atmosferă minunată, energie și vreau ca, în Nunta lui Figaro, oamenii să descopere asemănări cu viața de zi cu zi”, spune Stella Kavvadia Alevra (Grecia).

„Întâi de toate vreau să spun că aveți un oraș foarte frumos, sunt foarte fericită că sunt aici. N-am mai fost pe această scenă. Mozart este compozitorul meu preferat și sunt foarte încântată să fiu aici, alături de maestrul Coresi”, spune Defne Aydın (Turcia).

„Ce pot să spun despre Mozart? Este ca un Dumnezeu al scenei de operă, este cel mai cunoscut compozitor. Este prima dată când joc rolul Contelui de Almaviva și abia aștept să ofer bucurii publicului”, Nikos Masourakis (Grecia).

„Este un proiect pentru tineri artiști care au posibilitatea să învețe un rol, să joace, să-și creeze noi deprinderi și să poată încerca să acceadă opere în toată lumea. Sperăm ca aceste laboratoare să se repete de la an la an”, Florin Ganea (România).

Pe lângă „Nunta lui Figaro”, tinerii artiști pregătesc două reprezentanții și pentru cei mici care poartă tot semnătura marelui compozitor: BASTIENNE ȘI BASTIENNE de W.A. Mozart, Regia: Nora Tiu Chiriac.

Foto: Raul Magda

TEATRU VIENA DEVA OPERA MOZART (11)

PROGRAM

29 MAI:

ORA 12:00 BASTIENNE ȘI BASTIENNE de W.A. Mozart, Regia: Nora Tiu Chiriac

ORA 19:00 NUNTA LUI FIGARO de W.A. Mozart, Regia: Eugenia Arsenis

30 MAI

ORA 12:00 BASTIENNE ȘI BASTIENNE de W.A. Mozart, Regia: Nora Tiu Chiriac

ORA 19:00 NUNTA LUI FIGARO de W.A. Mozart, Regia: Eugenia Arsenis

31 MAI

ORA 19.00 NUNTA LUI FIGARO de W.A. Mozart, Regia: Eugenia Arsenis

Intrarea este liberă in limita locurilor disponibile și se face pe bază de rezervare la agenția de bilete sau la telefon Tel.: 0766 068 728.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus