Noi reguli pentru angajatorii care folosesc zilieri. Printr-o Ordonanță de urgență, Guvernul obligă firmele care recurg la această forță de muncă să plătească contribuția la pensii (CAS). Dar, dacă zilierului nu îi este majorată remunerația brută, el riscă să rămână cu mai puțini bani în buzunar.

În prezent, pentru zilieri se plătește doar impozitul pe venit pentru banii cu care sunt plătiți. Acum, se va achita și contribuția la pensii, după ce OUG-ul respectiv va fi publicat în Monitorul Oficial.

Nu este însă exclus ca firmele ce folosesc munca zilierilor să îi plătească, chiar și după intrarea în vigoare a actului normativ, cu indemnizația minimă brută actuală. ceea ce înseamnă că, într-un final, vor române cu mai puțini bani. Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii trebuie să primească pe ora de muncă măcar valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (aceasta fiind valoarea indemnizației brute). În 2019, indemnizația brută pe oră este de aproximativ 12,4 lei.

De aceea, dacă zilierul va primi aceeași suma brută, dar din care se va scădea și contribuția la pensie, el va avea cu 25% (aceasta fiind cota CAS) mai puțini bani primiți efectiv. Numai beneficiarii (cei care lucrează cu zilieri) care le vor mări indemnizațiile brute le vor asigura zilierilor măcar veniturile pe care le primesc în prezent.

Pe de altă parte, zilierii nu vor fi, în continuare, asigurați în sistemul public de sănătate. Dacă vor dori să fie asigurați, ei vor avea posibilitatea de a o face separat. Cu alte cuvinte, proiectul de OUG nu prevede că va fi obligatoriu de plătit pentru veniturile ziliere și contribuția la sănătate.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus