Consiliul local Hunedoara „înghite pe nemestecate” proiectele controversate ale primarului Viorel Arion. Aflați în cele ce urmează cum reușește primarul să țină departe de ochii curioșilor deciziile discutabile.

Metoda folosită de primarul Hunedoarei, Viorel Arion, pentru a trece „pe repede înainte” prin consiliul local proiectele controversate este criticată de Instituția Prefectului printr-o adresă care prezintă modul haotic în care se lucrează în Primărie.

Cum încearcă să fenteze Viorel Arion consiliul local

Fiecare ședință ordinară (lunară) a Consiliului Local Hunedoara are o ordine de zi care trebuie făcută publică înainte cu o săptămână. Ordinea de zi cuprinde proiectele de hotărâri , iar consilierii locali – cei care urmează să dezbată și să voteze proiectele -, primesc și documentația aferentă fiecărui punct. În cele mai multe cazuri, proiectele sunt însoțite de expuneri de motive, note de fundametare și rapoarte alte compartimentelor de specialitate. În unele cazuri, la acestea se adaugă anexe care conțin concret informațiile privind deciziile ce urmează să fie luate. Înaintea ședinței de consiliu local, aceste informații sunt transmise și jurnaliștilor care au astfel ocazia să studieze proiectele ce urmează să fie dezbătute. Consilierii se întrunesc mai apoi în ședințe de comisii de spcialitate în care au ocazia să dezbată proiectele și să ceară, dacă este cazul, informații suplimentare.

Potrivit legii însă, primarul poate suplimenta ordinea de zi, chiar în ziua ședinței cu proiecte urgente care nu mai pot aștepta până la ședința următoare. Propunerea de suplimentare este votată de consilierii locali. Aceasta este portița pe care a găsit-o Viorel Arion pentru a trece în viteză proiecte controversate sau care ar putea naște dezbateri aprinse.

Președintele de ședință propune de obicei o pauză de 15 minute în care consilierii ar trebui să studieze noile proiecte. Practic, în cele 15 minute, consilierii nu au timp să studieze cu atenție fiecare proiect de hotărâre, iar comisiile de specialitate se întrunesc formal, adică deloc. Procesele verbale sunt semnate în fugă, iar consilierii se întorc în ședință, în majoritatea cazurilor, fără să știe ce urmează să voteze.

Primarul abuzează de dreptul de a suplimenta ordinea de zi

De la începutul anului până în prezent, consiliul local a adoptat nu mai puțin de 55 de hotărâri înscrise pe ordinea de zi ca puncte suplimentare. Cu alte cuvinte, procentual, 16% din hotărârile adoptate în acest an fac parte din suplimentarele lui Viorel Arion.

Procentul poate să conteze sau nu însă, după o analiză a celor 55 de hotărâri adoptate, constatăm că printre ele au fost strecurate câteva controversate: înființarea de societăți comerciale în subordinea consiliului local, aprobarea planului pentru construcția hotelului din imediata apropiere a Castelului Corvinilor (proprietate al familiei deputatei Carmen Hărău), aprobarea planului pentru transformarea bulevardului Corvin în centru pietonal (un proiect contestat de locuitorii din zonă). Tot la suplimentare au fost trecute și proiectele care vizau bugetele de venituri și cheltuieli ale SC Parc Industrial SRL și SC Eco Sid SRL (hotărâri însoțite de anexe voluminoase și bogate în cifre…).

Tot prin suplimentarea ordinei de zi s-au aprobat și sumele pentru Festivalul Tineretului și Zilele Hunedoarei. În total, prin proiecte suplimentare au fost alocate 6,5 miliarde de lei vechi pentru diverse evenimente.

Prefectura intervine cu fermitate  

Toate documentele aprobate de consiliul local ajung la Instituția Prefectului care verifică legalitatea acestora. Neregulile descoperite la hotărârile adoptate de Consiliul Local Hunedoara continuă de multă vreme, motiv pentru care Instituția Prefectului a transmis administrației din Hunedoara o adresă prin care atrage atenția asupra greșelilor repetate întâlnite la elaborarea actelor normative.

Astfel, prin adresa nr. 6.258/08.10.2015 semnată de Prefectul județului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, Primarul Viorel Arion, secretarul Pantelimon Spiridon și consiliul local sunt înștiințați că suplimentarea ordinei de zi împiedică o analiză corectă a proiectelor.

„Se recomandă evitarea suplimentării ordinei de zi cu multe proiecte de hotărâri, fără ca acestea să fi fost temeinic analizate în prealabil atât în ceea ce privește motivarea în drept, cât și motivarea în fapt și fără existența actelor premergătoare (rapoartele comisiilor și a compartimentelor de resort) în cazul suplimentării ordinei de zi a unor ședințe ordinare”, se arată în documentul semnat de prefect.

De asemenea, Instituția prefectului subliniază superficialitatea cu care sunt motivate proiectele.

„Supunem atenției necesitatea verificării su seriozitate a actelor premergătoare adoptării hotărârilor și a motivării corespunzătoare a acestora atât în fapt cât și în drept, cu motivarea pe legislația specială în materia reglementată, întrucât s-a constatat că o mare parte din hotărâri nu sunt motivate corespunzător în fapt și în drept, unele dintre acestea sunt motivate pe acte normative ce nu mai sunt în vigoare, iar altele nu sunt motivate corespunzător pe legislația specială în materie care reglementează obiectul hotărârii supusă dezbaterii consiliului local, nerespectându-se tehnica legislativă de redactare a acestora, deși s-a atras atenția de mai multe ori, atât în scris cât și telefonic asupra respectării acestor aspecte”, se arată în adresa Instituției Prefectului.

Cu alte cuvinte, juriștii prefecturii au intervenit pentru intrarea în legalitate a actelor normative aprobate la Hunedoara, doar că, pentru administrația locală, aspectele semnalate au rămas facultative.

În finalul adresei care conține și alte abateri de ordin tehnic, destinatarii sunt înștiințați că nerespectarea aspectelor comunicate  „poate duce la atragerea răspunderii disciplinare a secretarului unității administrativ teritoriale precum și a funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului al primarului, întrucât neglijența repetată în modul de întocmire și redactare a actelor administrative emise sau adoptate constituie abatere disciplinară.”

Rămâne de văzut dacă după acest episod, Viorel Arion va avea curajul să introducă toate proiectele la timp pe ordinea de zi sau va căuta alte chichițe pentru a ține departe de opinia publică informațiile care îi pot afecta prețioasa imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus