Băile Felix este una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneare din România, situată în judeţul Bihor. Legenda spune că băile au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin, în jurul anului 1000, iar tratamentul diverselor afecţiuni a început încă de atunci.

Izvoarele de apă geo-termală se menţin la o temperatură cuprinsă între 45 şi 112 grade Celsius, fiind oligometalice, biocarbonate, calcice şi sodice, iar nămolurile sunt bogate în hidrosulfură de fier coloidală. 

Doctorul Mircea Tărău: „Aici se tratează tot ceea ce ţine de dureri ale încheieturilor”

„Tratamentele vizează toate afecţiunile aparatului locomotor, tot ceea ce ţine de articulaţii poate fi vindecat. De asemenea, am avut rezultate foarte bune în cazul reumatismelor, afecţiunilor neurologice, posttraumatice (recuperarea fizică după accidente grave). Dacă oamenii ar trebui să înţeleagă cât mai clar despre paleta bolilor ce pot fi tratate aici, atunci aş puncta următorul lucru: apele de aici tratează tot ceea ce ţine de dureri ale încheieturilor. Pentru a se repune pe picioare, pacienţii trebuie să urmeze câte zece şedinţe, ceea ce înseamnă două săptămâni de tratament. Tuturor le recomand să facă această cură balneară o dată la şase luni, adică înainte de începerea sezonului rece şi după terminarea acestuia, deoarece atunci se simt cel mai rău durerile cauzate de reumatism. Din punct de vedere medical, tratamentele cu nămol şi cu ape termale sunt o necesitate“, spune dr. Mircea Tărău.

strandul-din-baile-govora

„Oameni care au venit în cârje au ieşit de aici pe picioarele lor”

 „În baza de tratament foarte căutate sunt tratamentele cu nămol, (împachetări şi băi), termoterapia cu împachetări cu parafină, electroterapia cu o gamă largă de masaje, hidroterapia şi hidroelecticoterapia. Înainte de începerea acestor proceduri cu valenţe terapeutice, fiecare pacient este consultat de medicii specialişti, pentru a decide care este cel mai potrivit tratament. Poate că sună a poveste, dar vă spun că au existat multe cazuri cu oameni care au venit în cârje, dar au ieşit de aici pe picioarele lor. Am o clientă fidelă din Italia, care mă sună de două ori pe an să-şi facă rezervare, pentru că ea se numără printre acele cazuri de refacere rapidă. Am întâlnit mulţi oameni care în urma accidentelor rutiere au rămas cu dureri insuportabile ale încheieturilor, dar care, cu ajutorul apelor termale şi al nămolului, s-au refăcut”, spune medicul. 

22_balneo_shutterstock_12

„Nouă din zece persoane prezintă afecţiuni ale coloanei”
„Este cel mai sănătos lucru să faci baie în apă termală şi să plouă! Simţi cum te revigorează!”. Aici nu vin doar oameni cu afecţiuni ale aparatului locomotor, ci şi persoane care doresc să prevină apariţia lor, găsind un loc bun de distracţie şi de recreere. „Este mai bine să previi decât să tratezi, iar noi ne ghidăm după premisa asta. Curele noastre sunt susţinute pe trei piloni după care ne axăm: prevenţie, tratare şi recuperare. Dacă ar fi să fac o statistică medicală, să ştiţi că nouă din zece persoane care vin la noi prezintă afecţiuni ale coloanei. Aşa se poate observa cât de mult contează stilul nostru de viaţă… Stăm ore în şir pe scaune la birou, ne deformăm coloana şi nu facem nimic în privinţa asta. După 1990, din cauza schimbărilor sociale, vârsta persoanelor cu probleme la coloana vertebrală a scăzut dramatic, până la o medie de 20 de ani! Le fel şi în cazul celor care suferă de reumatism. O cifră înfricoşătoare, având în vedere faptul că până la acea dată vârsta medie era de peste 35-40 de ani. Tot mai mulţi tineri acuză dureri de spate, însă cei care au făcut tratamente în centrul medical se recuperează pe zi ce trece. Apele termale şi nămolurile sunt daruri de la Dumnezeu, ce ni le-a lăsat ca să avem grijă de noi. Calitatea vieţii trebuie să primeze şi să nu lăsăm ca timpul să îşi pună amprenta peste noi”, mai spune doctorul Mircea Tărău. 

Apele de la staţiunea Băile Felix sunt formate prin pătrunderea apelor de suprafaţă până în zona calcarelor triasice fisurate, la adâncimi ce depăşesc 1.000 m şi de unde se întorc încălzite. În urma unui cutremur din anul 1834, apele termale şi-au micşorat debitul natural.

Sursa: taifasuri.ro

Un răspuns

  1. Am o întrebare dacă am fost la doctor și mi sa spus că am un testicul nedezvoltat (cred că necoborit) adică nu vede doctori din ce cauză nu se dezvolta numai prin operatie .dar problema mea e că mie frica .prin tratament se poate cum ar fi la bai ,nămol sau:multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus