Reportajul, urcat recent pe YouTube de British Pathe, cea mai bogată arhivă de ştiri şi materiale video, prezintă un loc inedit, destinat exclusiv femeilor

Ceauşescu venise la putere de patru ani şi trecuse doar un an de când condamnase deschis invadarea Cehoslovaciei şi refuzase să implice armata română în acest act de agresiune. Este anul în care România comunistă primea pentru prima dată vizita unui preşedinte american, pe aceea a lui Richard Nixon, iar diaspora şi cei rămaşi în ţara sperau într-o deschidere a regimului către lumea liberă.

În reportajul din restaurantul Intim, frişca se topeşte în cafeaua turcească, iar nota de umor de la finalul filmării care prezintă “insula amazoanelor” îţi smulge un zâmbet sincer. “Vă puneţi întrebarea: Cum am reuşit să filmăm regimul inviolabil al localului? Vă destăinuim, cu rugămintea de a nu trăda secretul operaţiunii”, se aude pe înregistrare, în timp ce un cameraman degizat în femeie se întoarce către telespectatori, cerându-le complicitatea.

Însă vremea amazoanelor era atunci apusă şi nici prea multe motive de zâmbete nu existau pentru femei. În 1966, Ceauşescu dăduse decretul care interzicea avorturile, într-o ţară în care mijloacele de contracepţie erau aproape imposibil de procurat. Era decreţeilor şi a mamelor eroine începuse.

SURSA: www.gandul.info

Un răspuns

  1. Eu m-am nascut dupa 10 ani. Unde era sau este, ma rog, restaurantul asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus