Guvernanții ne asigură că sistemul pilot de supraveghere informatică SUMAL va contribui decisiv la eradicarea tăierilor ilegale de lemne din păduri. Din octombrie, agenții economici vor fi verificați „la sânge”

Reprezentanții Guvernului susțin că au găsit soluția pentru a opri furturile de lemne din pădurile țării. Începând cu luna octombrie, un sistem de supraveghere va urmări traseul lemnului de la tăiere până la comercializarea sa în diferite forme. În prezent, sistemul funcționează experimental în 3 județe (Sibiu, Alba și Argeș).

Nu se mai taie copaci fără smartphone la brâu!

Agenții economici din județul Hunedoara care au ca obiect de activitate exploatarea lemnului se pregătesc deja pentru implementarea noului sistem de supraveghere. Prezent la Deva, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană a declarat că, din data de 8 octombrie,„toate mijloacele de transport a masei lemnoase vor fi dotate cu smartphone-uri pe care se va instala un soft cu ajutorul căruia, la încărcarea lemnului, se va obține un cod unic de transport care va trebui să fie trecut pe avizul de însoţire. Fără acest cod, mijloacele de transport nu vor putea transporta legal masă lemnoasă. Va funcționa ca un fel de radar.”

Practic, sistemul va urmări cu ajutorul acestui cod traseul mijloacelor de transport până la depozite. Implementarea acestui sistem este prevăzută printr-o hotărâre de guvern care reglementează obligațiile agenților economici. Astfel, și depozitele vor fi conectate la acest sistem informatic, iar fiecare intrare a materialului lemnos în depozite va fi de asemenea făcută prin alocarea unui cod care conține inclusiv data, ora, minutul și secunda operațiunii.

Potrivit ministrului, cei care nu vor respecta aceste noi prevederi vor rămâne fără marfă și vor fi amendați. „În momentul în care sistemul depistează încercări repetate de a obține coduri în mod fraudulos, organele de control sunt alertate de sistem și pot acționa în zona indicată. Masa lemnoasă care nu va fi însoțită de avizul de transport cu codul generat de sistem, va fi confiscată”, a mai spus Doina Pană.

La acest sistem vor avea acces cei de la ITRSV, Poliția și Ocoalele Silvice. Practic, angajații acestor instituții vor putea verifica în orice moment dacă un transport se face în condițiile legii sau nu confruntând codurile prezentate.

Se înființează Jandarmeria Pădurilor?

Reprezentantul Guvernului mai spune că a propus înființarea în cadrul Jandarmeriei Române a unui serviciu dedicat exclusiv protejării pădurilor. „Cred că după înființarea Jandarmeriei Pădurilor echipele mixte formate din jandarm, polițist și pădurar vor fi mai eficiente”, a declarat ministrul. Doina Pană a adăugat că până acum, peste 500 de persoane au ajuns în spital după ce au suferit agresiuni din partea angajaților firmelor care exploatează ilegal masă lemnoasă, iar patru persoane au murit.

Inapoi Sus