Un element de muniţie extrem de periculos, rămas neexplodat din al doilea război mondial, a fost detonat cu succes de pompierii pirotehnicieni din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Hunedoara. Bomba de aviaţie activă găsită la începutul acestui an pe malul râului Mureş cântărea aproximativ 80 de kilograme.

Pompierii pirotehnicieni din cadrul ISU Hunedoara au organizat o misiune de asanare a muniţiei rămase neeplodate din al doilea război mondial. În urma acţiunii au fost distruse un proiectil de calibru 60 mm, 30 de grenade defensive şi un element de muniţie extrem de periculos: o bombă de aviaţie activă. Descoperită la începutul acestui an pe malul Mureşului în urma excavărilor executate la o balastieră din localitatea Săuleşti, bomba avea o lungime de 70 de centimetri şi o circumferinţă de aproximativ 40 de centimetri. Pentru a fi distrusă în condiţii de siguranţă, „pompierii au aşezat-o într-o groapă adâncă de peste 2 metri, alături de 5 kilograme de trotil şi au acoperit-o cu pământ pentru a facilita direcţionarea schijelor sub nivelul solului. În urma detonării, a rezultat un nor cu o înălţime de câteva zeci de metri, mai multe bucăţi de pământ fiind proiectate la peste 400 de metri de locul asanării”, a declarat cpt. Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara. Elementele de muniţie au fost distruse astăzi, în poligonul de pe Dealul Paiului de la marginea municipiului Deva.

Pompierii hunedoreni atrag atenţia cetăţenilor ca, în cazul în care găsesc elemente de muniţii rămase neexplodate, să nu mişte de pe loc muniţia, să anunţe urgent prin 112 descoperirea acesteia, să nu lovească cu alte obiecte muniţiile şi să nu facă foc în apropierea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus