Restaurarea se face cu fonduri europene și cu o contribuție din bugetul local

Lucrările de restaurare de la Castelul Corvinilor au scos la iveală o frescă din secolul al XV-lea și un etaj de apărare la baza Turnului Alb – etaj.

„Odată cu deschiderea rosturilor și îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment a fost descoperită o intrare practicată în zidul cetății de secol al XIV, acea cetate -pe care familia lui Voicu a primit-o de la Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. De asemenea, – la etajul Turnului alb, când a fost desfăcută o plombă, aceasta ne-a permis accesul într-o încăpere sigilată probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare a monumentului. Fresca de secol al XV-lea, cu care era împodobit în întregime castelul, este într-o stare excelentă.

O altă surpriză mare, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat intenționat de-a lungul timpului. S-au găsit o serie de guri de tragere cu 3 locașuri, o inovație tipică secolului al XVII -lea, în timpul lui Gabriel Bethlen.
Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen”, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul se află în plin proces de restaurare. Aici au loc lucrări complexe de consolidare şi reabilitare a zonelor afectate, precum şi de lucrări de restaurare finisaje interioare şi exterioare.

Între obiectivele care vor fi restaurate se numără Turnul pictat sau Turnul Buzdugan, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Turnul vechi de poartă, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa urşilor, Turnul Njeboisia.

Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor este prevăzut să se desfăşoare pe o perioadă de 27 de luni, licitaţia fiind câştigată de o asociere de trei firme. În prezent, constructorii mai au la dispoziţie aproximativ un an, până în 31 august 2021, pentru a realiza lucrările stabilite prin proiect. Investiţia se ridică la aproximativ 5 milioane de euro şi este necesară în condiţiile în care, ultima reabilitarea a monumentului a fost făcută la mijlocul secolului trecut.

2 răspunsuri

  1. MIE IMI MIROASE A SPALARE DE BANI , SUNT INVESTITI UNDE BANII NU POT FI RECUPERATI ,,, NICI PESTE 50 ANI ,,,, SA FACEM UN CALCUL .SA ZICEM CA VOR FOLOSI CIMENT ,SI IPSOS (NU CRED CA VOR FOLOSI DIAMANTE ) PRETUL MATERIALELOR ESTE DE 3000 EURO CEL MULT ,,MUNCITORI ( MESERIASI AU PLECAT AFARA ) AU RAMAS CARPACII ,,, SALARIU UNUI CARPACI ESTE DE 400 EURO PE LUNA ( PRESUPUNEM CA LUCREAZA 20 DE CARPACI ,,, 20X400X27=216.000 EURO SALARIU A 20 DE CARPACI
    IN FINAL TOATA REFORMA CASTELULUI NU TRABUIE SA DEPASEASCA 1.000.000 EURO PTR. CE PLATESTE 5.000.000 DE EURO CAND PUTEAU FI CONSTRUITE 2 SPITALE PE BANII ASTIA !!!

  2. Martor@hotie.ro' Si cu hotelul de neam prost cum ramane ? spune:

    Nu s-ar putea cAr fi pacat ca din atata banet sa nu se finanteze si monstruozitatea ctitorita de Doamna Senator PNL Carmen Harau !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus