Casa memorială a lui IULIU MANIU se dărâmă sub ochii autorităților incompetente și nepăsătoare.

Sub presiunea timpului, un perete al Casei lui Iuliu Maniu s-a dărâmat.

Unul dintre pereții exteriori ai Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin s-a dărâmat, joi, 4 februarie, semn că indiferența statului, a sistemului, începe să-și croiască drum în structura casei, scrie salajulpursisimplu.ro. La scurtă vreme de la acest incident, au fost demarate lucrările de consolidare a peretului, care punea în pericol de prăbușire întreaga casă, astfel încât, acum, zidul este reconstruit. Însă asta e doar o soluție de moment.

Iuliu Maniu a fost de trei ori prim-ministru al României, dar nu şi-a cumpărat niciodată altă casă în afara conacului din Bădăcin, construit în 1879 de tatăl său.

Tencuială şi ţigle căzute pe jos, geamuri sparte şi pereţi care stau să se prăbuşească. Aşa se poate descrie conacul de la Bădăcin astăzi, locul unde Iuliu Maniu îşi găsea liniştea, dar şi locul unde s-au întâlnit oamenii politici ce au realizat Marea Unire de la 1918.

După 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a devenit cămin pentru copiii cu handicap sever.

Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul că acest imobil este într-o stare avansată de degradare. Grinzile de susținere a acoperișului, de acum putrezite, se chinuie să țină greutatea țiglelor, pereții sparți se erodează cu fiecare picătură de ploaie care se prelinge pe ei, geamurile au devenit pretext pentru a ne arunca ochii minții în întunericul încăperii reci și umezi, cândva martore ale discuțiilor importante care se purtau în acea umilă „reședință”. Tot ce se aude azi, aici, este un vuiet trist. Când intri, simți un suflu rece, umed și începi să percepi cele mai fine ecouri ale unui un glas care strigă din adâncuri. Din păcate glasul a slăbit, iar acum nu mai poate fi auzit decât de aceia care trăiesc prin dorință. Fără dorința de a face ceva, glasul Casei începe să amuțească.

Sub presiunea timpului, un perete al Casei lui Iuliu Maniu s-a dărâmatCasa din Dealul Țarinei încă mai păstrează aparența unei case, însă timpul e martorul tragediei din Casa lui Maniu. Dacă acest imobil se va face una cu pâmântul, singurul care va putea fi tras la răspundere este timpul. El nu are personalitate, nume, chip. Ne va fi ușor să ne resemnăm că a fost prea târziu. Va fi doar vina timpului.

Casa lui Iuliu Maniu devine, pe zi ce trece, o ruină, iar asta e o realitate. Și chiar dacă s-au efectuat lucrări de subzidire și de consolidare a zidurilor, acolo unde exista pericolul imediat de prăbușire, timpul lung în care se strâng banii necesari pentru lucrările de consolidare a Casei par că nu fac altceva decât să se amâne momentul prăbușirii.

Totuși, există încrederea, în continuare, că cei care înțeleg gravitatea momentului,  cei care nu vor ca timpul să decidă soarta Casei, să se deschidă și să ofere atâta cât pot pentru a nu ajunge în momentul în care pentru Casa lui Iuliu Maniu va fi prea târziu.

Părintele Cristian Borz, sufleutul acestei campanii a transmis pentru Digi 24: „

Mai mult ca oricând, Casa Maniu stă să se prăbuşească, astfel că s-a interzis intrarea oricui înăuntru, exceptând angajaţii de pe şantier. Mai mult ca oricând Casa Maniu are nevoie de ajutorul nostru, al românilor de pretutindeni, pentru ca lucrările odată începute să fie duse la bun sfârşit, pentru că da, aşa cum am mai zis  Casa memorială «Iuliu Maniu» din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile am obţinut doar promisiuni mari, grele şi multe”.

Pentru cei care vor și pot să facă ceva pentru a salva Istoria națională, pentru cei pentru care a fi român nu înseamnă doar a trăi în România, și atât, sînt deschise conturile:

Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Un răspuns

 1. Care “dreapta romaneasca”?!
  Aia revendicata de BASESCU si MAFIA lui(BLAGA, UDREA, BOC, ETC.)?!
  Orice om care isi manifesta public apartenenta pe criterii obiective, doctrinare. fata de politica dusa de MANIU, este marginalizat, ridiculizat, chiar amenintat.
  BLAGA nu are strop de respect fata de tara si istorie (nici nu ar avea cum), BASESCU, un betiv pus de “servicii” ca sa le cante in strunem UDREA, GORGHIU, FIREA,…. moldovence si…. cam atat!
  Bine ca am acceptat “INTERESUL NATIONAL”.
  Dar nu ar fi rau sa-l intrebati si pe MOLOT ce parere are despre o astfel de politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus