Se confirmă planul secret pe care l-a dezvăluit, vineri seara, președintele Traian Băsescu. Votul în secțiile din Diaspora va fi încetinit considerabil.

Biroul electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate (BESVS) a comunicat OFICIAL ca unele partide se pregătesc de boicot in sectiile de vot .

Având în vedere sesizările primite de la preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate potrivit cărora anumiţi membri ai birourilor, propuşi de formaţiunile politice, au anunţat că nu vor mai participa la lucrările secţiilor de votare în turul al II-lea al alegerilor, adresăm un apel ferm tuturor membrilor desemnaţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate să participe la operaţiunile electorale. De asemenea, reiterăm apelul şi către formaţiunile politice implicate de a face toate demersurile necesare pentru a asigura prezenţa reprezentanţilor desemnaţi în birourile electorale, în condiţiile în care bună desfăşurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenţa tuturor membrilor în cadrul biroului‘, se arată într-un comunicat.

UN REPREZENTANT ÎN MINUS ÎN SECȚIA DE VOT INSEAMNA O ȘTAMPILA ÎN MINUS, DECI MAI PUȚINI OAMENI CARE VOTEAZA IN ACELASI TIMP.

BESVS menţionează că procedura de înlocuire a reprezentanţilor formaţiunilor politice în birourile electorale este reglementată de art.15 alin. (2) din Legea nr. 370/ 2004, în sensul că reprezentanţii formaţiunilor politice în birourilor electorale pot fi înlocuiţi la cererea celor care i-au propus. În cazul în care reprezentaţii formaţiunilor politice absentează de la lucrările biroului electoral, inclusiv în ziua votării, nu se poate proceda la înlocuirea acestora cu persoane din lista întocmită de Ministerul Afacerilor Externe, aspect menţionat inclusiv în adresa BEC nr.1444 /C/ 07.11.2014.

În vederea fluidizării procesului electoral în turul al II-lea al alegerilor pentru Preşedintele României, Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a procedat la completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, cu persoane din lista pusă la dispoziţie de MAE, până la numărul maxim de 7 membri prevăzut de lege în toate secţiile din Europa şi America de Nord unde au fost înregistraţi mai mult de 100 de alegători în primul tur, dar şi în secţiile de pe celelalte continente unde s-au înregistrat mai mult de 500 de alegători, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, s-a luat măsura majorării numărului de ştampile cu menţiunea VOTAT distribuite birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, s-a solicitat mărirea numărului cabinelor de vot amplasate în secţiile de votare, s-a pus în vedere MAE să asigure mijloacele logistice necesare bunei desfăşurări a activităţii secţiilor de votare din străinătate, mai relevă sursa citată. 

Referitor la modul de desfăşurare a procesului de votare, Biroul electoral nr. 48 informează că votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00 (ora locală).

Potrivit legii, accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, pe cale de consecinţă în sala de vot se pot afla doar un număr de alegători egal cu numărul cabinelor de vot. În afară de membrii biroului electoral al secţiilor de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

De asemenea, conform Legii nr. 370/ 2004 şi adresei BEC nr. 1503/ C/ 11.11.2014, la ora închiderii secţiei de votare, ora locală 21,00, alegătorii care se află în sala de vot pot să-şi exercite dreptul de vot, iar prin sală de vot se înţelege doar încăperea unde se află cabinele de vot.

stiripesurse.ro

foto: casajurnalistului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus