PSD a ajuns în gura lupului după ce competiția internă dintre cei candidați a fost câștigată de un al patrulea. Liberalii l-au recuperat pe Oancea, care va încerca a treia oară să ajungă primar. Cine spunea că toamna e tristă și mohorâtă?

La PSD nu e pentru cine se pregătește…

Social-democrații din Deva au reușit o performanță greu de egalat. În urmă cu trei luni au dat startul campaniei interne, la finalul căreia Radu Barb, Ovidiu Moș sau Emil Stoica Mariș ar fi trebuit să primească nominalizarea partidului pentru candidatura la Primăria Deva.

Cei trei și-au mobilizat „armatele”, pe Facebook și prin cartiere, au intrat în pielea primarului interesat de rezolvarea problemelor devenilor și au adunat câtă simpatie au fost în stare în tot acest timp. Rezultatul urma să fie măsurat  de Agenția Avangarde, ditamai compania de sondare a opiniei publice. Treabă serioasă la PSD, și-au spus unii…

A venit toamna, s-a îngălbenit frunza, iar oamenii lui Marius Pieleanu s-au apucat de treabă. Sondajul a fost finalizat la sfârșitul lunii septembrie, însă rezultatele nu au „transpirat” – semn că au fost bine păzite de șeful PSD Hunedoara. „Pe surse”, din PSD s-au vehiculat toate variantele posibile: ba că „Doctorul e pe primul loc” (Doctorul Mariș), ba că „Barb are cel mai bun scor” etc.

Ședința PSD Deva în care urma să fie desemnat candidatul a avut loc joi. Toată lumea aștepta ca PSD să-l desemneze pe cel mai bine clasat în sondaj, însă ședința a luat o turnură neașteptată, care a culminat cu desemnarea lui Ovidiu Moș. Contestat de o parte din membrii de partid, actualul primar interimar al Devei a fost candidatul PSD preț de 24 ore.

Vineri după amiază, decizia de la Deva a fost dezbătută în Comitetul executiv Județean al PSD. Surpriză însă! În timpul discuțiilor, a apărut o nouă propunere: cu datele sondajului pe masă, liderii județeni ai PSD au decis să apeleze la fostul primar liberal al Devei, Petru Mărginean.

Sunat în timpul ședinței, Mărginean „a acceptat propunerea”, context în care nominalizarea sa a fost votată cu o majoritate covârșitoare: 56 la 10.

Candidatul PSD: un conservator trecut pe la PNL

Petru Mărginean a fost ales primar al Devei în 2012 din partea USL, fiind membru PC. Liberalii deveni spun acum că, la acea vreme, au fost nevoiți să înghită în sec și să accepte candidatura lui Petru Mărginean, făcând astfel voia lui Dan Voiculescu. Adevărul este că și atunci, în 2011, s-a făcut un sondaj, iar Mărginean stătea mai bine decât Florin Oancea (PNL).

Astăzi, liberalii îl acuză pe Mărginean de oportunism – pentru că a acceptat oferta venită din partea PSD -, dar aceiași liberali uită toamna anului 2014, când Petru Mărginean se înscria în PNL, anunțând că îl susține necondiționat pe Klaus Iohannis. Dubla măsură este, încă o dată, regula comportamentului politic al liberalilor hunedoreni.

PSD, partidul aflat la Putere, nu a reușit să nominalizeze un candidat din rândul propriilor membri. Oricât de mult ar încerca să fugă de această realitate, social-democrații se află într-o situație tragi-comică: să faci o competiție internă la finalul căreia să desemnezi un fost membru PC și PNL pare mai mult o scenă din „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale.

PSD Deva nu-l înghite (deocamdată) pe Petru Mărginean, așa că ițele sunt destul de încurcate. Colac peste pupăză, nominalizarea lui Mărginean trebuie să mai treacă de un hop: validarea de către Biroul Politic Național. Așa că, povestea merge mai departe.

Oancea încearcă pentru a treia oară. De data asta, de la PNL

Liberalii pretind că au făcut nu unul, ci două sondaje de opinie. Evident, rezultatul diferă față de cel din sondajele PSD, cel mai bine clasat fiind Florin Oancea. Organizația PNL Deva l-a invitat pe Oancea în partid în urmă cu câteva luni și l-a pus la treabă, să-și facă imagine bătând la ușile oamenilor. 4.000 de apartamente spune Florin Oancea că a vizitat în tot acest timp.

Drept urmare, PNL Deva l-a desemnat pe Florin Oancea candidat, decizie validată de conducerea județeană. Și în acest caz, nominalizarea trebuie să primească girul conducerii naționale.

Pentru ca scandalul nominalizării lui Petru Mărginean să nu ocupe tot spațiul din ziarele locale de luni, liberalii au dat și ei o bombă de presă, duminica după slujbă: Tiberiu Balint a demisionat din funcția de președinte și i-a cedat locul lui Florin Oancea – ca reparație morală, zice Balint, pentru momentul 2012 (când lui Oancea i s-ar fi „furat” promisa candidatură din partea USL). Sigur că Balint exagerează și distorsionează realitatea pentru a atinge coarda sensibilă a electoratului PNL; în realitate, decizia de a-l nominaliza pe Mărginean drept candidat al USL în 2012 s-a luat, așa scriam mai sus, în urma unui sondaj de opinie pe care nu l-a contestat nimeni atunci, nici Balint, nici Mircea Moloț.

De altfel, pentru că nu a obținut atunci nominalizarea, Oancea s-a supărat pe partid și a candidat independent la Primăria Deva. „Vin la Primărie!”, a fost sloganul său plin de siguranță. N-a venit, așa că a renunțat la politică „definitiv”. În 2016, s-a răzgândit și a revenit în politică, de această dată la ALDE Moloț. În iunie a candidat din partea acestei formațiuni la funcția de primar, însă nu a avut nicio șansă în fața lui Mircia Muntean. A ajuns consilier local, însă a renunțat la mandat, părăsind politica – din nou, „definitiv”.

După definitivarea candidaturilor, vom intra în campanie electorală. PNL și PSD vor arunca în luptă, cel mai probabil, candidați care acum 16 luni luptau pentru fotoliul de primar din partea altor partide: Mărginean era candidatul PNL, iar Oancea era candidatul ALDE. Ce ar fi de spus despre seriozitatea celor două partide? Cum vor digera membrii PNL și PSD aceste „transplanturi”? Ce mai înțeleg devenii din bătălia pentru putere? Vom vedea…

Timp de o lună, până în 5 noiembrie, Oktoberfest-ul electoral va continua, „sângele” va curge ca berea, iar candidații ne vor ameți cu promisiuni care mai de care mai atractive. Un lucru e clar: nu vom avea parte de o toamnă insipidă, ci de una mai vie ca niciodată.

3 răspunsuri

  1. Si pe cine ati vrea voi sa votam mai ziaristi de doi bani? Ia sa vedem de data asta cine a dat dedicatii mai multe sa cantati după ei lautari de doi lei.

  2. doi TRASEISTI din care unul e sluga lui Dan Voiculescu …nu avem cu cine sa votam.

  3. Are dreptate cine spunea la comentarii;*Si pe cine ati vrea voi sa votam mai ziaristi de doi bani? Ia sa vedem de data asta cine a dat dedicatii mai multe sa cantati după ei lautari de doi lei.!!!*
    PE CINE PUPA-TI VOI IN KUR, SI DORITI SA INCLINATI BALANTA?, Adevarul…., va pricepe-ti voi la jurnalism ,cu tenta politica in administratia locala…., ca buna-mea ,fiei tarana usoara,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus