Staţiunile care se vor transforma în următorii ani.

Sezonul estival 2014 tocmai s-a încheiat, dar autorităţile se gândesc deja la turiştii care vor împânzi plajele anii următori. Aceştia vor avea mai mult loc: 33 de hectare de nisip, reprezentând plaje distruse în ultimii 40 de ani de furtuni şi valuri, vor fi refăcute cu bani europeni, de către olandezii care au construit şi celebra insulă-palmier din Dubai, se arată într-un reportaj Stirile Pro TV.

Firma olandeză care a construit insula-palmier din Dubai, unul dintre cele mai ambţioase proiecte din lume, vine în România, în zona litoralului, pentru a reamenaja plaje distruse. Lucrările vor demara în Constanţa, Mamaia şi Eforie Nord şi vor fi făcute cu bani europeni, potrivit Ştirile ProTV.

Prima etapă a proiectului o reprezintă construcţia digurilor care să oprească eroziunea zonei de coastă, câte trei diguri pentru fiecare plajă: două de suprafaţă şi unul în larg, sub apă. ”Ele formează o potcoavă închisă în partea dinspre larg. Rolul este de a proteja coasta, în felul ăsta plaja îşi va păstra forma şi nu va fi acoperită de nisip”, explică reprezentantul român al constructorului.

În cea de-a doua etapă, care va dura până în 2020, vor fi refăcute plajele de la Năvodari la Vama Veche. Ritmul de degradare a zonelor de coastă este accelerat, în Mamaia media de erodare fiind de 2-3 metri pe an.

Stirile Pro TV scriu că, în lipsa unor măsuri de protecţie, în următorii 20 de ani apele mării ar putea înainta cu cel puţin 40 de metri.

Proiectul este susţinut din bani europeni, iar în total se vor folosi 2,5 milioane de metri cubi de nisip, care vor mări suprafaţa plajelor româneşti cu un sfert.

VIDEO AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus