Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că prin proiectul de modificare a Codurilor fiscale, pentru toate organizațiile non-profit, procentul din impozitul pe venit al persoanelor fizice care le este direcționat va crește la 3,5% de la 2%, începând de anul viitor.

„Ca principale modificări (ale Codului fiscal – n.red.) sunt multe. De exemplu, ştiu că era propunerea şi solicitarea expresă din partea ONG-urilor – s-a modifica Codul fiscal pentru a lăsa ca acest transfer din zona de impozit să fie direcţionat de la 2% la 3,5% către acele structuri non-profit care erau acreditate de către Ministerul Muncii. S-a văzut foarte clar că sunt şi alte ONG-uri care fac lucruri bune pentru societate, nefiind neapărat autorizate de Guvern să spunem”, a precizat Teodorovici, într-o declaraţie de presă, la ministerul de resort.

Ministrul a dat exemplul unor doamne care deţin o clinică de oncologie pentru copiii, fără să menţioneze numele cuiva sau al clinicii, cu care a avut discuţii. Această clinică nu este autoritzată de Ministerul Muncii, dar Teodorvici a spus că face „lucruri foarte bune pentru români”. „Atunci logic este să poată şi acele tipuri de ONG-uri să primească acest transfer la 3,5%, nu la 2%, pentru a suplini scăderea de impozit (n.red. – pe venit) de la 15% la 10%. E una dintre propuneri pe care eu vreau să o susţinem, dar vă spun, sunt foarte multe (n.red. – măsuri), venite din mediul economic şi vor fi clar măsuri pe care piaţa de la accepta, nu cred că vor fi oponenţi”, a precizat oficialul MFP, citat de Stiripesurse.ro.

Mai exact, este posibil ca acel criteriu care impunea ca doar furnizorilor de servicii sociale să li se vireze cota de 2% din impozitul pe venit să fie eliminat, începând de anul viitor. „Nu cred că acel criteriu îşi mai are rostul, dacă noi spunem că extindem de la 2% la 3,5% cum era înainte. Noi am fost de bună credinţă, dar, la discuţia pe care am avut-o, la nivel de Guvern (n.red. – în momentul în care a fost impus acel criteriu), ONG-urile prezente n-au spus că sunt şi alţi colegi din ONG-uri care fac astfel de lucruri nefiind acreditaţi. Și aceasta a fost ideea pe care s-a mers”, a detaliat Teodorovici.

Numai că, în acelaşi timp, legislaţia prevede un registru al ONG-urilor, a atenţionat ministrul Finanţelor. „Cu alte cuvinte, vor fi nişte condiţii pe baza cărora, după aceea, pe baza înregistrării în registru, se vor primi aceste transferuri, de 3,5%. Aşa cum cere un sponsor unui ONG să prezinte rapoarte cu felul în care acei bani din sponsorizare au fost cheltuiţi şi statul român, printr-un raport al Curţii de Conturi, este obligat să facă acelaşi lucru. (…) Va fi mult mai simplu şi pentru ONG-uri, vor avea mai repede transferul de bani făcut, nu cum era în anii trecuţi, când dura luni de zile”, a explicat Teodorovici.

capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus