Directia de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara va invita in data de 23 august 2017, ora 11:00, la sediul SPLAS din cadrul Primariei Municipiului Orastie (str.Eroilor, nr.40), la simpozionul organizat de catre D.S.P. Hunedoara, in colaborare cu SPLAS Orastie, Asociatia Lions Club Deva Sarmizegetusa si Crucea Rosie Orastie, cu scopul constientizarii importantei vaccinarii in general si, in special, a ROR (antirujeola, oreion si rubeola) adresat in special mamelor care au copii cu varste cuprinse intre 9 luni si 9 ani si provin din familii defavorizate.

Vaccinarea este una dintre cele mai sigure interventii medicale disponibile in acest moment. In unele cazuri pot aparea reactii adverse usoare cum ar fi febra sau inrosirea si umflarea usoara a locului unde s-a facut vaccinul. Acestea sunt doar mici inconveniente in comparatie cu riscurile si complicatiile asociate bolii.

Rujeola  (pojarul) este o boala infectioasa cu contagiozitate crescuta (cu cale de transmitere aeriana), ce duce deseori la complicatii precum: encefalita, pneumonia sau otita. Diareea severa si deshidratarea secundara, orbirea sunt alte complicatii si respectiv sechele ale rujeolei.

Vaccinul te protejeaza si elimina riscul de a face forme severe ale bolii, complicatii sau deces care pot aparea o data ce esti infectat. Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, ne atentioneaza din 22.09.2016 ca pe teritoriul Romaniei au aparut focare de rujeola, mai ales in comunitati cu acoperiri vaccinale suboptimale.

Vaccinarea ROR se realizeaza la medicii de familie si este importanta pentru ca protejeaza impotriva bolilor: Rujeola, Rubeola si Oreion. Un rol important in mobilizarea si informarea populatiei il au SPLAS-urile de la nivelul Primariilor prin asistentii comunitari si mediatorii rromi.

Vaccinarea este un drept al fiecarui copil, importanta atat pentru sanatatea actuala cat si viitoare.

In situatie epidemica se face o vaccinare suplimentara la 9–11 luni si se continua cu schema normala de vaccinare, la 12 luni si 5 ani. Recuperarea se realizeaza tot la medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus