Sărbătoarea Învierii Domnului se apropie, iar de pe masa de Paşte nu vor putea lipsi ouăle vopsite. Cei ce respectă strict simbolistica creştină vor vopsi ouăle doar în roşu, culoarea sângelui ce a curs din rănile lui Iisus pe ouăle din coşul pus de mama Sa la picioarele Lui.

Un coş de Paşte special

Pe lângă obişnuitele ouă de găină, pentru coşul de Paşte pot fi vopsite ouă de prepeliţă, de bibilică, de gâscă sau de raţă. Ouăle de prepeliţă, vopsite în toate culorile, nu mai au nevoie de niciun alt ornament, ele fiind pline de pete de toate formele şi mărimile; vor deveni repede preferatele copiilor. Ouăle de bibilică au cea mai rezistentă coajă, astfel încât vor fi „campioane” la ciocnit, iar cele de gâscă şi de raţă vor impresiona prin dimensiune.

Metode tradiţionale sau moderne de vopsit ouăle

Pe lângă varianta simplă de a colora ouăle cu vopsele din comerţ, se poate opta şi pentru alte moduri, mai vechi (încondeiate, cu foi de ceapă sau cu frunze în ciorap) sau mai noi (pătate sau marmorate).

 

Una dintre cele mai speciale metode de decorare a ouălor de Paşte este încondeierea.  Se folosesc ouă cu coaja albă, pe care se desenează cu ceară motive decorative, ca: soare, lună, cruce, spic, frunză sau unelte agricole. Desenele sau culorile folosite nu sunt întâmplătoare, ci alese cu multă grijă, fiecare simbolizând ceva. Astfel, albul este simbolul purităţii, roşu reprezintă viaţa, galbenul este culoarea soarelui şi a aurului, albastrul reprezintă cerul şi apele, iar negrul simbolizează fertilitatea pământului. Linia dreaptă verticală este simbolul vieţii, cea orizontală a morţii, linia dreaptă dublă reprezintă eternitatea, apa este ilustrată de o linie şerpuită, iar gândirea şi cunoaşterea prin dreptunghiuri aşezate în linie, spirala simbolizează timpul, iar spirala dublă este legătura dintre viaţă şi moarte. În cazul în care pentru obţinerea desenului se folosesc mai multe culori, decorarea se face în etape, de la cea mai deschisă culoare până la cea mai închisă.  Astfel, prima dată se acoperă cu ceară porţiunile ce vor rămâne albe, oul se scufundă în vopsea galbenă, se lasă să se usuce şi apoi se acoperă cu ceară zonele ce vor fi galbene. Urmează vopsitul cu roşu şi procedura continuă până la negru.

Cea mai veche variantă de vopsire a ouălor este cea în culori naturale, rezultate prin fierberea a diverse fructe sau legume. Pentru a obţine culori intense, plantele sau fructele trebuie fierte câteva minute, lăsate la macerat 10-12 ore şi apoi ouăle se fierb împreună cu plantele macerate. Culoarea roşie se obţine din foi de ceapă roşie, sfeclă roşie sau suc de rodie, albastrul din afine, galbenul din şofran sau gălbenele, portocaliul din foi de ceapă, morcovi sau boia, iar culoarea verde din spanac sau urzici.

Pentru a realiza modele deosebite se pot folosi creioane cerate, cu care se desenează pe ouăle  curăţate bine. Desenul cerat se îndepărtează după vopsire. O altă metodă de decorat este cu frunze, care se aşează pe ouă, iar peste ele se pune o bucată de ciorap (cât mai subţire), întins şi legat bine. Ouăle astfel pregătite se vopsesc, se lasă la răcit, se îndepărtează ciorapul şi frunzele. Dacă se folosesc ouă cu coajă albă, desenul va fi mai evidenţiat, iar pentru un plus de strălucire, după vopsire, ouăle se ung cu puţin ulei.

oua-rosii

O metodă de colorare a ouălor, simplă şi cu rezultate deosebite, este cea cu hârtie creponată. Ouăle fierte, călduţe, se învelesc în mai multe straturi de hârtie creponată ce a fost înmuiată în puţin oţet. Se lasă la uscat, se îndepărtează hârtia şi se ung cu puţin ulei, pentru strălucire.

Pentru a obţine ouă marmorate, în soluţia de vopsit se adaugă o lingură de ulei.

Sursa foto: potecidedor.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus