Accesul la funcțiile de procuror de rang înalt este vizat de un proiect de ordonanță de urgență adoptat marți de Guvern.

Accesul la funcțiile de procuror de rang înalt este vizat de un proiect de ordonanță de urgență adoptat marți de Guvern.

Conform explicațiilor oferite de Ministrul Justiției, în respectivele funcții nu se va mai putea veni prin delegație, iar cei care sunt acum delegați vor mai sta în respectivele poziții cel mult 45 de zile, acestea urmând să fie ocupate așa cum prevede legea în următoarea perioadă. De asemenea, cât privește colegiile de conducere ale instanțelor, acestea nu vor mai putea să vină cu completări la lege pe motiv că aceasta nu e clară, concisă ori completă, fiind obligate să caute lămuriri la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) sau la Curtea Constituțională.

La Guvern au fost adoptate marți mai multe modificări la legile justiției, după cum a anunțat însuși ministrul justiției într-o informare de presă. Modificările sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului care va intra în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial.

O parte dintre noutăți vizează remedii temporare pentru deficitul de personal care s-ar fi produs dacă, în 2019, admiterea în Institutul Național de Magistratură s-ar fi făcut pentru o pregătire de patru ani, așa cum s-a stabilit toamna trecută prin lege. Ministrul justiției a anunțat că cei care intră anul acesta în Institut vor parcurge tot doi ani de studiu, așa cum a fost până acum.

Apoi, acesta s-a referit la modificări importante privind funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public — procurorul general, adjunctul, cei din conducerea Direcției Naționale Anticorupție, șefii de secție ș.a.m.d. (conform detalierilor ministrului). Pentru acestea, OUG-ul adoptat va aduce o precizare importantă în contextul reînvestirilor – faptul că funcțiile respective nu pot fi ocupate prin delegare, chestiune care, potrivit ministrului, s-ar întâmpla acum în practică.

“Aceste funcții de rang înalt, unde procedura pleacă de la ministrul justiției (…) nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii, prin procedura prevăzută de lege (…) De ce? Pentru că, din păcate, azi multe funcții de conducere sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu e normal”, a adăugat ministrul.

Ce se va întâmpla cu cei aflați momentan în astfel de funcții, prin delegație? Ministrul a spus că există în ordonanță o prevedere specială pentru ei, tranzitorie, care prevede că aceștia vor rămâne în funcție timp de 45 de zile, timp în care vor trebui ocupate acele funcții prin procedura legală, așa cum e detaliată în lege.

Mai departe, privind potențialii candidați la aceste funcții cu rang înalt, vor putea candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecătorii care au fost procurori la un moment dat, iar competența de emitere a avizului în procedura de numire a acestora va reveni plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din moment ce vor putea candida și judecători cu experiență de procurori (nu se putea rămâne la emiterea acestui aviz de către secția pentru procurori).

De asemenea, colegiile de conducere ale instanțelor nu vor putea adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că legea este neclară, nu e predictibilă sau previzibilă. “Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa — cei care nu o înțeleg — ICCJ, cu un recurs în interesul legii, tot ICCJ pentru a da o hotărâre prealabilă privind dezlegarea unor probleme de drept, Curții Constituționale a României (…) În niciun caz, colegiile de conducere — care sunt administrative, până la urmă — nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea sub motiv că ar fi neclară sau că ar avea lacune. Opera de legiferare este și trebuie să rămână numai a legiuitorului“, a explicat ministrul marți.

Atenție! Modificările privind cariera magistraților cuprinse în proiectul de OUG vor intra în vigoare după ce documentul apare în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Un răspuns

  1. Spurcat specimen.Ii prevad un viitor sumbru.Acum inteleg cum se nasc teroristii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus