Cine are interesul să treacă sub tăcere gravele nereguli semnalate?

Lucrările de modernizare a drumului județean 705 A Costești – Sarmizegetusa Regia au fost finanțate din fonduri europene, executate de SC Transconstruct Import Export SRL, și au început în data de 24 august 2015, dată de la care drumul a fost închis circulației rutiere.

Proiectul a fost finalizat în campania electorală pentru alegerile locale, când conducerea Consiliului Județean Hunedoara de la acea vreme a tăiat panglica spunând că drumul „nu are nicio problemă”.

Primele sesizări, primele suspiciuni

Încă din timpul execuției lucrărilor de modernizare a drumului județean 705 A Costești – Sarmizegetusa Regia existau zvonuri și informații conform cărora în zonă au loc activități cel puțin suspecte. Mai exact, că firma care executa lucrarea folosea piatră din cursul de apă de pe Valea Albă pentru construcția sistemului rutier și amenajarea gabioanelor, deși în proiect era stipulat că va fi folosită piatră de carieră.

DJ 705 A Costești - Sarmizegetusa Regia2Cu ocazia unei vizite de lucru (28 octombrie 2015) a președintelui CJ Hunedoara de la acea vreme, Adrian David, (DJ 705 A era închis cu barieră și doar constructorii aveau acces), jurnaliștii Hunedoara Liberă au aruncat o privire și la albia râului. Câțiva muncitori lucrau la amenajarea gabioanelor de pe marginea drumului, în zonă era și un excavator. Întrebați de unde iau pietrele, muncitorii au răspuns inițial că „de pe marginea râului”; s-au corectat apoi spunând că piatra folosită este adusă cu o mașină.

Administrația Parcului a sesizat Garda de Mediu

La două zile după ce au demarat lucrările, Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina (PNGM-C) a sesizat Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Hunedoara cu privire la lucrările care se execută în aria naturală protejată.

„În urma verificărilor s-a constatat începerea lucrărilor investiției fără a fi îndeplinite în prealabil măsurile prevăzute în Planul de Management și Regulamentul PNGM-C” acuzând lipsa studiilor de risc asupra mediului.

„Se constată de asemenea că organizarea șantierului a fost amplasată în zona locului de campare Valea Albă. Lucrările se desfășoară cu utilaje, în albia râului Grădiște. Acestea constau în extracția materialului din albia râului cu excavatorul și concasarea materialului pentru drum. Lucrările afectează habitatele naturale terestre și acvatice, depășesc zona de dezvoltare durabilă a parcului, intrând în zona de management durabil, zonă în care sunt interzise astfel de lucrări, se arată în sesizarea făcută în 26.08.2015 de către Administrația Parcului (sublinierile ne aparțin, n.red).

 

1 2

Garda de Mediu n-a văzut niciun excavator

După aproape două săptămâni, reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara, împreună cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) au efectuat un control în zona indicată în sesizarea formulată de Administrația Parcului Natural.

În răspunsul formulat către Administrația Parcului, reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că observațiile formulate nu se confirmă:

„La data efectuării controlului (08 septembrie 2015) nu s-a constatat prezența utilajelor în albia cursului de apă Grădiște. Până la data controlului nu s-au montat gabioane, ele fiind asamblate pe amplasamentul organizării de șantier. Sorturile necesare realizării lucrărilor sunt aduse în parte de la SC TC Ind SRL Orăștie și în parte de la baza proprie de producție din Vețel. Pe lângă agregatele existente pe amplasamentul platformei tehnologice, mai există piatră mare provenită din scarificarea și curățirea șanțurilor din cadrul procesului tehnologic de executare a drumului”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu.

5 3

 

Cu alte cuvinte, în urma controlului la care au participat și reprezentanții SGA Hunedoara s-a stabilit că nu din albia râului provine sortul folosit la construcția gabioanelor.

Apele Române habar nu au ce se întâmplă pe cursul de apă

În data de 16 mai 2016, am solicitat conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara, în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, date cu privire la lucrările efectuate din 2012 pe albia pârâului de pe Valea Albă (cursul de apă paralele cu DJ 705 A).

Directorul Grigore Burjan ne-a contactat telefonic a doua zi, susținând că SGA Hunedoara nu are competența de a autoriza astfel de lucrări, prin urmare nu are cunoștiință de informațiile solicitate de noi. „Binevoitor”, șeful SGA Hunedoara ne-a asigurat că se va adresa superiorilor săi de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, pentru a primi un răspuns complet. În aceiași zi, am fost contactați telefonic de un reprezentant al ABA Mureș, care, după ce s-a lămurit cu privire la cursul de apă la care ne referim, ne-a promis că va trimite în scris un răspuns. Nu s-a întâmplat așa. În schimb, pe 24 mai, am primit de la SGA Hunedoara o adresă prin care eram rugați să ne adresăm conducerii CJ Hunedoara pentru mai multe detalii, întrucât SGA Hunedoara nu deține datele solicitate.

Inspectoratul de Stat în Construcții a fost mulțumit de calitatea lucrărilor

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, care au participat la recepția lucrărilor (14 iunie 2016) au formulat obiecții referitoare doar la remedierea marcajelor longitudinale pe o lungime de 200 m și completarea și tasarea cu cilindrul compactor a acostamentelor.

Conform unei adrese oficiale remise redacției noastre, reprezentanții ISC Hunedoara mai spun că lucrările la care au fost obiecții au fost executate, așa că totul este în regulă din punctul lor de vedere.

Zona crepusculară la Sarmizegetusa Regia?

Drumul pre Sarmizegetusa Regia este cu adevărat o zonă crepusculară:  Administrația Parcului reclamă prezența excavatoarelor în albia râului, la controlul Gărzii de Mediu utilajele dispar miraculos, iar câteva săpămâni mai târziu reapar, tot în albia râului. În tot acest timp, autoritățile ne asigură că sortul folosit la umplerea gabioanelor nu provine din albia râului Grădiște.

Asistăm oare la o complicitate a instituțiilor publice cu responsabilități în asigurarea respectării prevederilor legale în acest caz, autorități care au închis ochii la neregulile din teren de dragul realizării acestui proiect? Bâlbâiala și secretomania din jurul construcției acestui drum trezesc mari semne de întrebare.

Inaugurare drum sarmizegetusa regia

Dacă este așa, oare a meritat tot acest efort de acoperire a unor presupuse ilegalități?

Drumul inagurat cu mare tam-tam în campania electorală pentru alegerile locale s-a dovedit de proastă calitate, iar mărturie stau cele 160 de gropi peticite înainte de inaugurare, dar și efectele inundației din 7 august 2016, care a rupt drumul.

Controversa legată de închiderea drumului pe toată perioada șantierului este de natură să alimenteze suspiciunile. Ce s-a întâmplat, de fapt, în spatele barierei păzite 24 de ore din 24? Cum se poate ca instituții de control ale statului să întocmească rapoarte care se bat cap în cap? Cineva minte. Cine și de ce?

drum cetati rupt

2 răspunsuri

  1. Hmmm… Deci, să înțelegem că tot pactul ăsta e cu privire la o reclamație făcută de Parcul Natural și infirmată de Garda de Mediu. E clar, o manevră subversivă imensă!! Mai ales când am văzut cine e directorul parcului: nesănătosul de Timiș, ăla care sare la bătaie în timpul ceremoniilor oficiale. Bravo, băieți!

  2. Complicitate a instituțiilor publice cu responsabilități în asigurarea respectării prevederilor legale, autorități care inchid ochii la nereguli,numai incompetenti si hoti!!!De ce le mai platim salariile la acesti functionari publici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus