La presiunile HUNEDOARA LIBERĂ, Mircea Bobora a „desecretizat”, în sfârșit, raportul de control.

Vă reamintim, Corpul de control al Președintelui Consiliului Județean Hunedoara a verificat activitatea Spitalului Județean de Urgență Deva din anul 2009 până în prezent, iar raportul a ajuns pe masa lui Mircea Bobora încă din toamna anului trecut.

Pentru că informațiile neoficiale despre verificările de la spital indicau grave nereguli (se vorbea de o pagubă de 2 milioane de euro!), Hunedoara Liberă a solicitat în repetate rânduri conducerii Consiliului Județean publicarea raportului și a concluziilor auditorilor. Cu toate acestea, la finalizarea controlului, președintele Mircea Bobora a ascuns concluziile de ochii presei.

Președintele CJ ne-a comunicat că respectivul raport de audit a fost „ridicat de Poliție” și că există un dosar de cercetare penală care vizează fapte care ar putea avea legătură cu acel raport. În aceste condiții, pretindea Bobora, documentul nu poate deveni public întrucât ar putea periclita ancheta aflată în curs de desfășurare. 

Domnule Mircea Bobora, în baza principiului transparenței cheltuirii banului public, amintindu-vă de promisiunile asumate în campania electorală din 2016 de partidul pe care îl reprezentați, Hunedoara Liberă vă solicită încă o dată să faceți public raportul integral al Corpului de Control la Spitalul Județean din Deva – așa suna solicitarea HUNEDOARA LIBERĂ adresată președintelui Bobora acum 2 săptămâni.

Iată că miercuri, 7 februarie, Consiliul Județean a binevoit să facă public raportul. Așadar, se poate, dar doar la presiunile mass-media! Se dovedește, domnule Bobora, că nu legea vă împiedica să comunicați informațiile respective, ci alte rațiuni – de dumneavostră știute și de noi toți bănuite.

Așadar, raportul Corpului de audit conține în 71 de pagini gravele nereguli constatate în activitatea Spitalului Județean de Urgență Deva din 2009 încoace, de când a trecut în subordinea CJ Hunedoara.

Concluziile raportului confirmă informațiile obținute de noi pe surse și prezentate în ediția trecută a publicației HUNEDOARA LIBERĂ:

  • Spitalul a cumpărat medicamente și reactivi cu mult peste prevederile bugetare alocate anual, fără asigurarea surselor de finanțare și nejustificat față de consumul din anii anteriori. De exemplu, în 2017, s-a făcut un plan de achiziții în valoare de 38,5 milioane lei în condițiile în care bugetul era de doar 12,7 milioane. Așa se face că, deși Consiliul Județean a pompat doar în prima jumătate a anului trecut 6,5 milioane lei pentru plata facturilor restante, la mijlocul mijlocul anului spitalul înregistra datorii de 11,6 milioane lei către furnizori;
  • S-a cheltuit aproape un milion de lei pe chirii pentru softuri și licențe de programe informatice care trebuiau preluate gratuit în patrimoniul spitalului sau, și mai interesant, care erau deja achiziționate;
  • În plină criză a infecțiilor nosocomiale din spitalele românești, Spitalul din Deva a decontat firmei care se ocupă de curățenie 440.000 lei fără ca prestatorul să prezinte documente justificative care să ateste exactitatea şi realitatea  prestării serviciilor. Facturile emise erau însotite uneori de un Raport de activitate identic pentru toată perioada, atașat în copie Xerox la fiecare factură, nevizat de reprezentantul beneficiarului. De asemenea, facturile nu au fost însoțite de constatările persoanelor nominalizate cu atribuții de control privind evaluarea calității serviciilor și nici vizate de Directorul de îngrijiricare certifică realitatea și calitatea serviciului prestat;
  • Pentru serviciile de pază s-au cheltuit aproape 3,79 milioane de lei în 9 ani, în cele mai multe cazuri fără ca spitalul să confirme efectuarea acestora prin procese verbale de recepție;
  • Alte nereguli descoperite: contracte încheiate fără a avea la bază Note de fundamentare și Referate de necesitate, contracte de mentenanță și service pentru echipamente care nu se regăsesc în patrimoniul instituției, facturi înregistrate și plătite de spital pentru servicii care urmau să fie efectuate, câte două rânduri de facturi achitate pentru același serviciu, facturi achitate pentru servicii efectuate în lipsa unor contracte sau acte adiționale, lucrări executate și decontate fără acordare de garanție, facturi înregistrate în contabilitate cu întârziere de până la 3 ani față de data emiterii sau chiar neînregistrate deloc (se regăsesc doar în Registrul de intrări-ieșiri).
  • Nu putea lipsi o „găinărie” demnă de tot disprețul. S-au evaporat pur și simplu 6 telefoane Samsung Galaxy S7! Le-au primit ca bonus pe contractele de telefonie mobilă ale spitalului și „au uitat” să le înregistreze în contabilitate. Au și șefii de acolo copii, neveste, amante. Obrazul subțire cu cheltuială (din buzunarul fraierilor) se ține, deh…

Hunedoara Liberă vă pune la dispoziție Raportul în versiune integrală AICI.

Așadar, domnule Bobora, vă mulțumim pentru „generozitatea” și „trasparența” de care ați dat dovadă, punând la dispoziția presei acest raport cu o întârziere de câteva luni. Poate că veți înțelege că nu aveți dreptul de a acoperi faptele grave petrecute în ograda în care, fără merit, v-ați trezit Stăpân.

Ne facem datoria de a vă reaminti că PSD, partidul care a muncit pentru ca dumneavoastră să ajungeți președinte al Consiliului Județean (și nu invers!) a promis că va renunța la vechile practici instituite în timpul domniei lui Mircea Moloț.

Sunteți departe, foarte departe, de îndeplinirea acestei promisiuni, domnule Mircea Moloț, pardon Mircea Bobora (de fapt, cam tot aia e)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus