Statisticile oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează România pe locul 5 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, fiinde depășiți doar de Belarus, Moldova, Lituania și Rusia. Potrivit ultimului raport oficial al OMS, un român trage la măsea 14,4 litri de alcool pur pe an, nu cu mult sub cei 17,6 litri care fac de bieloruși cei mai bețivani dintre pământeni. Însă statistica detaliată arată că efectele consumului de alcool asupra românilor nu sunt chiar atât de devastatoare pe cât se pare la prima vedere. Numărul accidentelor rutiere provocate de băutură este relativ redus, iar frecvența bețiilor este mai redusă decât la nații care, per total, beau mai puțin, semn că românii beau constant, dar mai cumpătat decât alții.

Spre deosebirile de țările unde se bea mai mult decât în România, la noi berea și vinul au o pondere considerabil mai mare decât băuturile spirtoase. Astfel, 50% din consumul de alcool provine din bere, 28.9% din vin și doar 21.1% din tărie. În cele patru țări care ne depășesc, ponderea spritoaselor variază între 34% (Lituania) și 64% (Moldova).

În pofida apetenței deosebite a românilor pentru trasul la măsea, doar 11% dintre ei au spus că s-au îmbătat rău în luna precedentă anchetei OMS. Episoadele de beție grea sunt mult mai frecvente printre cei din Madagascar (64,8%), deși această țară este abia pe locul 154 la consumul de alcool anual pe cap de locuitor. La acest capitol, România este mult sub majoritatea statelor europene, clasamentul fiind dominat de finlandezi, austrieci și greci, care trec de 50%.

De asemenea, 32% dintre români nu au băut deloc în anul care a precedeat ancheta, procentaj care-i face de rușine pe francezi, cu numai 5,2%, germani, britanici ș.a. Cei care nu au băut niciodată sunt în procentaj de 14,3%, mai mulți decât în țări precum Italia sau Portugalia.

La capitolul băuturilor spirtoase, cu impactul cel mai sever asupra sănătății, românii stau chiar foarte bine, cu ponderea de 21,1%. În India procentajul este de 93%, în Uzbekistan de 65%. Dincolo de aceste cazuri extreme, suntem deasupra mai jos decât multe state occidentale, precum Statele Unite (32%) sau Franța (23%).

Procentajul celor socotiți alcoolici în România este de 1,55%, cu puțin peste Franța și Marea Britanie, cu 1,4%, dar sub Germania cu 1,8%. Cele mai afectate sunt Rusia, Ucraina și Belarus, toate cu peste 4%. Decesele asociate cu consumul de alcool în România, se ridică, potrivit unei statistici din 2016, la 2,35 la 100.000 de locuitori, mai puțin decât în cazul Germaniei sau Franței, cu peste 4 la 100.000 de locuitori. ”Campionii” sunt Rusia (17 decese la 100.000 de locuitori), Groenlanda (16/100.000) și Mongolia (15/100.000).

România stă destul de bine și în ceea ce privește numărul deceselor în accidente de circulație cauzate de consumul de alcool, 5,1%. Spre comparație, alte țări au statistici devastatoare: Africa de Sud – 57%, Papua-Noua Guinee – 56%, Canada – 33%, Statele Unite – 30%, Franța – 29%, Italia – 25%.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus