Printr-un proiect de lege votat astăzi, deputaţii au pus la adăpost primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv pentru conflict de interese.

După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă Agenţia Naţională de Integritate a câştigat până acum procesele. Majoritatea parlamentară, cu voturile PSD, UNPR, PC, PPDD şi UDMR, a luat astfel decizia pentru care aleşii locali au forţat în repetate rânduri în ultimii doi ani mâna Guvernului, avându-l drept aliat principal în Executiv pe vicepremierul Liviu Dragnea. Contactat de Gândul, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a susţinut că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament. “E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleşii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate a fost pus astăzi în practică, în Parlament. Deputaţii au adoptat un proiect de lege, aparent fără legătură cu regimul incompatibilităţilor, prin care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene devin membri de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Este situaţia pentru care în ultimii ani au ajuns pe rolul instanţelor peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de Agenţia Naţională de Integritate pe nume importante ca cele al lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Radu Mazăre, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. Lista completă AICI.

Căncescu şi Iohannis au câştigat la prima instanţă procesul cu ANI, decizia finală aparţinând Curţii Supreme. Întrebat recent de gândul, ca potenţial beneficiar al acestei legi, care este poziţia sa faţă de adoptarea unui astfel de proiect, liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis a precizat că susţine demersul.

Cei mai mulţi dintre cei aflaţi pe listă sunt însă primari de comune şi oraşe mici, numărul celor aflaţi în această situaţie, chiar dacă verificările ANI nu sunt încă definitivate în toate cazurile, fiind estimat de asociaţiile aleşilor locali la 1.200. Este motivul pentru care în ultimii doi ani, aleşii locali, mai ales cei ai PSD, au făcut presiuni constante, mai ales în perioade electorale, pentru modificarea legii, ameninţănd cu neimplicarea în campanie. Ultima încercare a fost în aprilie, la o întâlnire a PSD la Braşov cu liderii judeţeni, vicepremierul Liviu Dragnea avansând atunci şi public promisiunea că legea va fi schimbată în favoarea primarilor.

Mutarea a fost făcută astăzi, printr-un proiect de lege referitor la serviciile de utilităţi publice locale, votat de 215 deputaţi din 314 prezenţi. 36 au fost contra şi 62 s-au abţinut. Din informaţiile gândul, voturile favorabile au aparţinut grupurilor PSD, UNPR, PPDD, UDMR şi PC, proiectul de lege aparţinând de altfel PSD. Legea a fost respinsă de PDL, în timp ce liberalii s-au abţinut. Camera Deputaţilor nu a publicat până la această oră votul nominal.

Proiectul a fost iniţiat de 6 deputaţi PSD. Printre iniţiatori se află  Florin Iordache, cel care a coordonat în luna decembrie adoptarea, în secret în Comisia Juridică, a proiectelor de lege privind amnistia, graţierea şi modificările la Codul Penal, şi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu.

Legea pentru liniştea primarilor. Prevederi

Proiectul votat astăzi vizează modificarea şi completarea legii nr 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice şi a fost respinsă de Senat în noiembrie 2013. Prin acest proiect, şefii din teritoriu vor evita situaţiile de incompatibilitate şi problemele cu ANI.  Astfel, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene devin “reprezentantanţii de drept ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice şi să îşi poate delega această calitate prin dispoziţie”.

În prezent, ANI susţine că primarii şi şefii de Consilii Judeţene NU au dreptul să fie reprezentanţii comunităţilor pe care le conduc în aceste adunări generale, care au ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

În plus, în proiectul legislativ se prevede că, dacă îşi deleagă atribuţia de reprezentare în ADI-uri, primarul sau preşedintele de CJ stabileşte cine îl înlocuieşte. În legislaţia actuală, reprezentantul unităţii administrativ teritorială în ADI este desemnat de Consiliul Local sau de Consiliul Judeţean, nu direct de primar sau de şeful de CJ.

Horia Georgescu: “E o încercare de a submina activitatea ANI”

Agenţia Naţională de Integritate nu a fost însă consultată, explică preşedintele ANI, Horia Georgescu, pentru gândul. “E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase”, susţine şeful ANI.

În forma în care a fost votată, legea blochează şi verificările în curs, scăpându-i de emoţii pe primari. “Verificările în  curs vor fi afectate întrucât în momentul promulgării legii va trebui să închidem aceste dosare care se află în curs de investigare”, a adăugat preşedintele ANI.

În opinia sa, obiectivul parlamentarilor de a asigura liniştea aleşilor loocali a fost atins, legea fiind “o încercare de a submina activitatea ANI”. “Sunt puse sub semnul întrebării toate dosarele aflate pe rolul instanţelor cu privire la acest tip de incompatibilitate care din punctul nostru de vedere prevede apariţia unui conflict de interese”, spune Horia Georgescu.

De la plan la vot final

Legea iniţiată de deputaţii PSD fusese pregătită în Cameră pentru votul final în campania electorală dinaintea alegerilor europarlamentare. În şedinţa din 27 mai, deputatul Iulian Iancu, coleg de partid cu iniţiatorii, a cerut însă, fără explicaţii, retrimiterea legii la Comisia pentru industrii pe care o conduce. Pe 19 mai, gândul adusese proiectul în atenţia publică, arătând că acesta a fost redactat fără consultarea ANI, cu toate că are implicaţii legate de schimbarea regimului incompatibilităţilor.

Pe 3 iunie, în prezenţa a 24 de membri din cei 25, un nou raport a fost aprobat în Comisie. Unul dintre cele două amendamente-problemă semnalate de gândul, cel legat la delegarea gestiunii, a fost eliminat. Al doilea, cel referitor la intrarea incompatibililor în legalitate, a fost păstrat.

sursa: gândul.info

 

2 răspunsuri

  1. Vad ca la noi puterea si opoziția se rezuma doar la nivel declarativ. Când e bine pentru opoziție votează la fel precum cei de la putere adică contra populației. Ce rahat…

  2. Aloooooooooooo: legea nu are caracter de retroactivitate. Nu scapa cei ce au dosare pe rol.
    Autorul ar trebui sa isi gaseasca un alt job
    La Salubritate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus