În județul Hunedoara se găsesc mai multe vestigii unice în Europa, care amintesc de trecutul glorios.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei ne duc gândul la strămoșii noștri, dacii, cei care locuiau aici acum două milenii.

Un ansamblu de așezări și fortificații ce stau mărturie a unei civilizații înfloritoare.

Cetatea-Dacica-de-la-Costesti-1 Cetatea-Dacica-de-la-Costesti-2Cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România, impresionând turiștii prin amplasamentul bine gândit, la poalele sau pe crestele unor piscuri, prin caracterul monumental și varietatea formelor.

Una dintre cele mai fascinante fortărețe din această zonă este cetatea dacică de la Costești – Cetățuie.

Costesti-32 Costesti-24 Costesti-15Construcția, care se găsește în satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, a fost ridicată în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. De asemenea, Cetatea Costești, situată pe valea Apei Grădiștei, la o altitudine de 561 de metri, era o fortăreață puternică, ce avea rol defensiv, mai ales că avea la bază o mare așezare civilă.

Totodată, cetatea avea și rolul de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia și a fost și reședința unora dintre regii geto-daci.

Costesti-8 Costesti-10Cetatea Dacică de la Costești – Cetățuie se află la aproximativ 40 de kilometri de Deva. După ce turiștii ajung în satul Costești, există indicatoare care îi îndrumă spre cetate. Cei care doresc să facă o drumeție de trei kilometri pe jos, nu vor regreta, pentru că pot admira frumusețile locului, priveliștea minunată și se pot bucura de o liniște întreruptă doar de cântecul unor păsări vesele.

Cetatea a fost distrusă în timpul primului război daco-roman, în 102, fiind imediat refăcută și apoi distrusă definitiv și abandonată în anul 106, odată cu cucerirea Daciei de către romani.

Acum, turiștii pot admira doar câteva ziduri răzlețe, urme ale fostei cetăți dacice.

Pressalert

Foto: Ghid Video Turistic

3 răspunsuri

  1. Cetatea a fost construita inainte ca Imperiul roman sa ajunga la Dunare, ea a fost prima capitala a regatului dac condus de Burebista, Scopul ei era de a preintampina un atac venit dinspre nord de acolo de unde amenintau celtii motivul principal pentru care Deceneu solicita sprijin lui Burebista

  2. Sunt profund dezamagit de cum este pusa in valoare aceasta comoara a istoriei.
    Vizita de acum 2 zile mi-a lasat un gust amar.Pentru ,,viloaie” de un prost-gust gigantic sunt bani; pentru autostrazi surpate sunt bani dar pentru dovezile parmanentei noastre nu.

  3. Bine zis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus