O nouă categoie de angajați va putea ieși mai devreme la pensie, se spune într-o nouă propunere legislativă care este dezbătută de senatori.

Este vorba despre angajații din domeniul construcțiilor navale care se vor putea pensiona anticipat și fără penalizări.
Inițiativa legislativă, care urmează să fie dezbătută în Senat, propune ca cei care muncesc în condiții speciale din această industrie să poate ieși la pensie anticipat.

Cei care se vor putea pensiona mai devreme sunt angajații care defășoară activități de control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj, scrie avocatnet.ro.

O altă condiție pentru ca aceștia să se poată pensiona înainte de împlinirea vârstei legale, trebuie să fi cotizat minimum 30 de ani la sistemul de asigurări sociale. Vârstele de pensionare ar urma să fie 53 pentru femei iar pentru bărbați, 55.

 

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că cei care lucrează în industria navală ar trebui să se poată pensiona anticipat, deoarece riscurile la care se supun aceștia de-a lungul anilor de muncă sunt semnificativ mai mari în comparație cu alte sectoare ale economiei.

În textul expunerii de motive se spune că inițiativa legislativă: “ține cont de condițiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”. Scăderea productivității celor mai în vârstă este un alt motiv care ar justifica resucerea vârstei de pensionare.

Trebuie reținut faptul că din anul 2021 românii nu vor mai putea beneficia de pensionare anticipată deoarece de la anul intră în vigoare, în totalitate, noua Lege a pensiilor.

sursa: dcbusiness

Un răspuns

  1. Eu cred că toți românii ar trebui să se poată pensiona anticipat, mai puțin ăia care au trăit toată viața din ajutoare sociale (a se citi pomeni de la stat pe spinarea fraierilor), că n-au muncit o zi din viața lor.
    Justific asta pentru faptul că a fi cetățeni români, plătitori de impozite, taxe, dări, etc, etc, ”implică riscuri la care se supun aceștia de-a lungul anilor de muncă semnificativ mai mari” în comparație cu cetățenii altor state… (sic).
    Să fiți iubiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus