Parlamentarii PSD au primit UNDĂ VERDE

Parlamentarii PSD de Hunedoara au intervenit cu un amendament la Proiectul de lege care prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare pentru cei care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă, astfel încât să beneficieze de această facilitate şi locuitorii din municipiul Brad, comuna Crişcior, comuna Vețel (plus municipiul Deva care se află în imediata apropiere a Termocentralei de la Mintia), comuna Șoimuș, comuna Baia de Criș, comuna Ghelari, comuna Teliuc, comuna Răchitova, comuna Certej, comuna Băița – aparținând județului Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Proiectul iniţial prevedea acordarea acestor drepturi numai locuitorilor din 36 de localități din toată țara, singurele localități hunedorene ale căror locuitori primeau dreptul de pensionare anticipată fiind cei din Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan.

Practic, vorbim despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate.

Proiectul a fost adoptat în plenul Senatului şi acum este în analiza comisiilor de specialitate de la Camera Deputaţilor. Inițial, proiectul de lege a inclus numai o parte din localitățile judeţului Hunedoara, însă amendamentul parlamentarilor PSD a reparat omisiunea inițiatorilor legii, astfel că de pensionarea anticipată vor beneficia practic toate persoanele care locuiesc în zonele poluate.

 

 

2 răspunsuri

  1. Siderurgist@yahoo.com' Siderurgist spune:

    În sfârșit se decide ceva corect referitor la poluarea masiva a hunedoarei și Devei.

  2. mi se pare o reparatie utila, corecta si mai ales , mult asteptata ! sa speram ca va intra in vigoare cat mai repede ! pana atunci insa…nu cred pana nu…apare-n monitorul oficial !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus