Rechizitoriul în baza căruia au fost trimiși în judecată cei doi foști procurori și un polițist - autori ai dosarului „BERBECEANU”, scoate la lumină fapte greu de imaginat. Potrivit declarației martorului Ovidiu Ioiescu („PERA”), anchetatorii lui Berbeceanu au construit un plan diabolic de denigrare a șefului BCCO Alba Iulia.

Potrivit adevarul.ro, Ovidiu Ioiescu şi-a făcut „intrarea” în dosarul DIICOT deschis împotriva fostului comandant al BCCO Alba Iulia după ce Traian Berbeceanu l-a amânat cu o declaraţie despre un alt interlop, Cristian Litera, arestat în 9 mai 2013. Pera a revenit cu un nou telefon la Berbeceanu în 11 mai 2013, dar poliţistul i-a transmis că îl va căuta el. În a cincea zi de la primul telefon, Ioiescu s-a prezentat la DIICOT Alba Iulia şi a dat declaraţie.

„Nici Pera, nici inc. Mureşan Ioan nu puteau şti cu certitudine dacă nu cumva în a şasea zi Berbeceanu l-ar fi contactat sau nu pe acest martor pentru a-l asculta. Inc. Mureşan Ioan a preferat, în nota deja obişnuită, să interpreteze această situaţie ca pe un aspect clar de sprijin acordat de Berbeceanu Traian lui Litera Cristian (care, atenţie, era deja arestat preventiv). Ne întrebăm în ce perioadă de timp era obligat Berbeceanu să il contacteze pe Pera, pentru a nu fi considerat un sprijin acordat lui Litera”, se afirmă în rechizitoriul DNA Bucureşti.

Pera a fost audiat din nou de procurorul șef Ioan Mureşan în 28 octombrie 2013, după un plan pus la cale anterior de Alin Muntean. Situaţia este descrisă amănunţit în rechizitoriu şi reprezintă aproape un scenariu de film:

„La 28.10.2013, martorul Ioiescu Ovidiu a fost audiat, într-o „regie” incredibilă, după cum vom arăta mai jos, de inc. Mureşan Ioan. După ce a reluat afirmaţiile din declaraţia anterioară, martorul a prezentat un mesaj tip sms pe care «il primise» pe telefonul său mobil, conţinând ameninţări la adresa sa în legătură cu declaraţiile pe care le dăduse în dosarul lui Berbeceanu. Mesajul avea următorul conţinut: «atenţie la acest mesaj, se ştie că cu ceva timp în urmă ai fost la Alba la audieri despre Berbeceanu şi în ziua când la prezentat la mandat, iar ai fost la audieri la colegul Muntean Alin şi la Mureşan, acum un sfat pt tn fi deştept 5 minute şi dute la Deva la procuror şef Mircea Adrian şi declară că ai fost pus şi s-au făcut presiuni de Muntean Alin şi Mureşan că nu vei păţi nimic, gîndeştete că ca Berbeceanu mai sîntem mulţi afară şi oricum va ieşi şi sper că nu vrei să ajungi lîngă dujmanul tău Litera, nu fă greşeala să arăţi mesajul, nu poţi dovedi nimic, nu este probă»” (Rechizitoriul DNA)

În declarația dată în fața procurorilor DNA, Ovidiu Ioiescu a relatat întâlnirea cu scsm. Muntean Alin din luna aprilie 2013.

„L-am contactat pe Muntean Alin care mi-a spus să mă prezint la Alba şi când voi ajunge la Poliţie să-i dau un telefon. După ce l-am sunat pe Muntean Alin şi i-am spus că am ajuns, acesta m-a condus într-un birou său de la etaj. … Muntean Alin mi-a pus întrebări legate de Berbeceanu, iar eu i-am spus că nu am ce să declar. Alin Muntean m-a întrebat dacă mi-e frică i-am spus că mi-e un pic frică pentru că nici eu nu eram „uşă de biserică”, la care Muntean m-a întrebat: „îl mai vezi pe Berbeceanu pe aici?” Anterior, am dat declaraţii în acelaşi dosar şi la Mariş Claudiu, care nu mi-a pus întrebări despre Berbeceanu. Muntean Alin, cu ocazia audierii, mi-a spus că am să mai vin la declaraţii şi că îmi va aminti el mai multe detalii pe care eu nu voiam atunci să i le spun, după cu afirma Muntean Alin. Ulterior, am dat declaraţie în ziua următoare reţinerii lui Berbeceanu Traian, tot la Muntean Alin, pentru ca ulterior să merg la procurorul Mureşan, cu ciorna scrisă de Muntean Alin, declaraţia fiind tehnoredactată de o persoană de sex feminin”. (Declarație Ovidiu Ioiescu, Rechizitoriul DNA)

Anchetator: „Îți convine că te-a arestat Berbeceanu?”

„Muntean Alin mi-a zis: «acum  nu mai ai nici un motiv să-ţi fie frică»…mi-a spus că Berbeceanu şi-a făcut dosare pe baza învrăjbirii noastre pentru a ajunge poliţistul anului… Muntean Alin insista să declar aspectele pe care mi le comunica deşi eu îi spuneam că nu am ce să declar. Muntean Alin mă întreba dacă îmi convine că am fost arestat de Berbeceanu Traian. I-am spus că nu am motive să îl urăsc pentru că fusesem arestat pentru fapte pe care le comisesem.

După această declaraţie, Muntean Alin m-a chemat la el şi mi-a spus că nu îl prea ajută declaraţia mea şi că nu vreau să spun adevărul şi că mă poate băga la mărturie mincinoasă şi că ar fi bine să mă gândesc pentru că el va fi şef la Crimă organizată iar eu sunt recidivist şi că mai am rest de pedeapsă şi la cea mai mică abatere pot să mă întorc înapoi. Cu această ocazie, mi-a dat o coală albă pe care erau scrise de el două texte greu lizibile. Unul din texte avea conţinutul aproximativ: «nu ai făcut bine ce ai făcut că ai dat declaraţie împotriva lui Berbeceanu că ca el mai suntem mulţi afară şi că nu o să fie bine de tine că o să ajungi lângă duşmanul tău Litera şi să mă duc să dau declaraţii la procurorul Mircea Adrian de la Deva şi să fac un denunţ că s-au făcut presiuni asupra mea să declar de Berbeceanu de către Muntean şi Mureşan».

Al doilea text se referea la o percheziţie făcută la Berbeceanu, destinatarul posibil să fi fost o persoană care a făcut o percheziţie la Berbeceanu cu textul aproximativ: «te-ai bucurat că ai fost la percheziţie că ar fi fost corect să nu mergi». Cele două texte mi-au fost date de Muntean Alin pe o foaie de hârtie, scrisă olograf cu pixul, şi o cartelă telefonică nouă, nefolosită, spunându-mi să folosesc un telefon nou…  Muntean Alin mi-a spus să trimit mesajele în dimineaţa următoare.” (Declarație Ovidiu Ioiescu, Rechizitoriul DNA)

Diversiunea din ziua arestării comisarului Berbeceanu

traian berbeceanu

În ziua în care procurorii DIICOT au descins la locuința comisarului șef Traian Berbeceanu, șeful BCCO Alba Iulia a declarat: „Ceea ce vedeți este cea mai mare mârșăvie!” Declarația lui Ovidiu Ioiescu din Rechizitorul DNA conține și episodul derulat în ziua reținerii comisarului.

„Conform celor stabilite cu Muntean Alin, anterior trimiterii mesajelor, l-am contactat pentru a-i spune că am primit un mesaj de ameninţare. Muntean Alin mi-a spus să vin la Alba în Peco, că vine el şi mă ia. În timp ce mă aflam în drum spre Alba Iulia, Muntean Alin m-a sunat şi mi-a spus că nu e bine să vină el să mă ia din Peco din Alba şi să mă duc la jandarm să-i spun că îl caut pe procurorul Mureşan. M-am dus la D.I.I.C.O.T. Alba şi i-am spus jandarmului că doresc să vorbesc cu procurorul Mureşan. Am fost preluat de procurorul Mureşan, care mi-a spus să-i arăt mesajul. După ce am dat o declaraţie cu privire la mesaj, a zis că o să verifice cine a trimis mesajul.

L-am întrebat pe procurorul Mureşan, cu această ocazie, cine este procurorul Mircea Adrian, ocazie cu care acesta mi-a spus: «ştim noi cine e!»

PERA RECUNOAȘTE CĂ A FOST AMENINȚAT!

Am ales să fac acest lucru deoarece am fost supus la presiuni şi ameninţări de Muntean Alin privind infracţiunea de tăinuire şi mărturie mincinoasă, ca urmare a refuzului de a declara ceea ce mi se spune, aceasta deoarece insista să spun nişte lucruri pe care nu le cunoşteam cu privire la Berbeceanu. … Precizez că în prezent îmi este teamă ca Muntean Alin să întreprindă acţiuni împotriva mea, ca urmare a consemnării prezentei declaraţii. Dacă şeful de la Crimă organizată a fost reţinut şi arestat ce mi se putea întâmpla mie? Răspunsul la această întrebare m-a determinat să mă gândesc la ceea ce îmi propunea Muntean Alin şi să mă conformez cererilor acestuia” (Declarație Ovidiu Ioiescu, Rechizitoriul DNA)

CONCLUZIILE PROCURORILOR ANTICORUPȚIE

Potrivit procurorilor DNA, descrierea acestei situaţii care denotă caracterul abject al planului inculpatului Muntean Alin prezintă credibilitate maximă pentru următoarele motive:

– Constatându-se în scrierea celor două mesaje greşeli gramaticale rare, cum ar fi folosirea literei „î” în loc de „u” la cuvântul „sunt”, sau scrierea cuvântului „duşman” în varianta greşită „dujman”, cu „j”, am solicitat martorului Ioiescu Ovidiu, înainte de a-l audia, o scurtă declaraţie olografă, în care să menţioneze „Nu sunt în relaţii de duşmănie cu Berbeceanu Traian”, transcrierea făcută de martor fiind în forma „Nu sînt în relaţii de dujmănie cu Berbeceanu”, aspect care, fiindu-i adus la cunoştinţă, a determinat recunoaşterea situaţiei descrise mai sus.

– Mesajul transmis martorului Vonu Dacian, ofiţer care a participat la una din percheziţiile efectuate la Berbeceanu, în condiţiile în care Ioiescu Ovidiu nu avea cunoştinţă despre acea împrejurare, atestă că solicitarea de transmitere a sms-ului a venit de la o persoană care cunoştea participarea lui Vonu Dacian la percheziţii (în speţă, Muntean Alin).

– Având în vedere că Berbeceanu Traian era arestat, iar trimiterea unor mesaje de ameninţare de la apropiaţi ai săi către martori nu făcea decât să îi îngreuneze situaţia, lucru pe care colegii săi nu l-ar fi dorit, rezultă că acest lucru a fost realizat la îndemnul unor persoane care doreau să-i facă situaţia mai dificilă şi să îl menţină în continuare în arest preventiv. De altfel, aceste sms-uri au şi fost invocate ulterior de procurorii Structurii centrale în motivarea referatului cu propunere de prelungire a arestării preventive a lui Berbeceanu Traian.

– Indicaţiile date martorului, de a-şi achiziţiona un aparat nou de pe care să transmită mesajele şi interdicţia de utilizare a unui telefon aflat deja în uz, nu puteau proveni decât de la o persoană care cunoaşte aspecte tehnice de specialitate legate de variantele de identificare a utilizatorilor unor posturi telefonice.

– Deşi din datele dosarului nu rezultă implicarea certă în acest episod a inc. Mureşan Ioan, există un semn de întrebare determinat de faptul că, la întrebarea lui Ioiescu Ovidiu „cine e Mircea Adrian”, acesta a răspuns „ştim noi cine e”, ca şi cum ar fi existat un soi de complicitate a sa cu Muntean Alin pe acest aspect.

Rechizitoriul DNA împotriva inculpaţilor Ioan Mureşan, Muntean Alin şi Nicolaie Cean a devenit public după ce instanţa de la ÎCCJ a admis dosarul de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii, stabilind un prim termen în 15 octombrie 2015. Stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpaţilor este atributul exclusiv al instanţei de judecată. Până la un verdict final, cei trei se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Un răspuns

  1. famiglia muresan e mare si puternica in alba! se ajuta intre ei in obtinere de averi (vezi padurile bihorului) si putere. berbeceanu nu stie cu cine s.-a pus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus