Participanții la traficul rutier care parcurg Drumul Național (DN) 7 între localitățile Săcămaș și Leșnic din județul Hunedoara, sunt expuși unor pericole iminente

Mai mulți cititori ai publicației noastre ne-au alertat în legătură cu o situație gravă, care pune în real pericol participanții la traficul rutier de pe  DN7, fie că vorbim despre șoferi sau pasagerii din mijloacele de transport.

Între localitățile Săcămaș și Leșnic din județul Hunedoara, pe partea dreaptă a sensului de mers Arad – Deva, există un versant împădurit pe care zac împrăștiate trunchiuri imense de arbori. La o viitură puternică, materialul lemnos poate deveni fatal în cazul în care ajunge pe carosabil. Imaginile surprinse din trafic confirmă informațiile primite la redacție și ne îndreptățesc să cerem explicații instituțiilor și autorităților publice competente.

Șeful DRDP admite: „Pericol pentru siguranța circulației”

Situația este extrem de gravă, așa că ne-am adresat în primul rând administratorului DN7, instituția care răspunde de siguranța participanților la traficul rutier. Astfel, în urma unei solicitări, directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, ing. Cristian Ilie Ispravnic, ne-a comunicat că instituția pe care o conduce a acționat până acum pentru îndepărtarea materialului lemnos în limita competențelor și admite că trunchiurile rămase pe versant constituie un pericol.

„Prin caracterul lucrărilor de pregătire a sectoarelor pentru intrarea în sezonul de iarnă, SDN Deva, prin subunitățile Ilia, Șoimuș și Simeria, a executat lucrări de înlăturare a crengilor și deblocare a dispozitivelor de scurgere a apelor în perioada octombrie-noiembrie 2017. În urma lucrărilor de îndepărtare a crengilor am fost avertizați de instituțiile abilitate să nu extindem și asupra trunchiurilor căzute în vecinătate. Pe versanți au rămas arbori căzuți care însă nu intră în competența lucrărilor executate de SDN Deva, fiind necesare avize, autorizații specifice activității de exploatare masă lemnoasă. Aceștia prezintă în continuare pericol pentru siguranța circulației în cazul dislocării și căderii lor în zona drumului, spune șeful DRDP Timișoara.

copaci cazuti 01

Reprezentanții DRDP mai spun că trunchiurile care pun în pericol siguranța traficului rutier au rezultat în urma activităților de extracție a arborilor periculoși din 2016.

Prefectul promite măsuri în Comitetul pentru Situații de Urgență

Informat despre situația existentă, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely a declarat pentru „Hunedoara Liberă” că problema semnalată de noi va fi discutată săptămâna viitoare în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

„Dacă ei nu reușesc să deblocheze situația instituțional, îi voi convoca aici. Săptămâna viitoare vom avea ședința CJSU în care vom aborda acest subiect. Este necesară o identificare în teren, stabilirea competențelor și să vedem ce avize sunt necesare. Fiecare instituție trebuie s-și rezolve problema: DRDP și Poliția Rutieră pe parte de siguranța circulației, iar Direcția Silvică și Primăria Ilia să rezolve problema regimului silvic în legătură cu acești arbori”, a declarat Fabius Kiszely.

Așadar, ce înțelegem din tot acest desiș birocratic?

DRDP Timișoara a fost avertizată de „instituțiile abilitate” să nu cumva să se atingă de trunchiurile căzute. Cine sunt aceste instituții? Cu siguranță, Direcția Silvică este cea mai importantă despre ele, pentru că este instituția abilitată să stabilească regimul silvic al tăierilor de arbori. Tot Direcția Silvică este cea care ar trebui să-și facă ordine în propria „ogradă”, adică să extragă arborii periculoși, așa cum prevede legea. Dar nu o face.

Culmea, în vreme ce zeci (poate sute!) de trunchiuri de arbori putrezesc pe versant, amenințând siguranța traficului rutier, în fiecare iarnă ne confruntăm cu deja-împământenita „criză a lemnului de foc” pentru populație. Împărați peste avuția țării, cei de la Direcția Silvică Hunedoara, în frunte cu directorul Radu Crișan (foto dreapta – medalion), își dovedesc încă o dată „înaltul profesionalism” și măreața dedicare în slujba pentru care sunt plătiți boierește. Pe undeva, îl înțelegem pe Radu Crișan: când să mai aibă timp și de trunchiurile de pe versanți între atâtea lucrări cu autobasculantele firmei soției dumisale pentru reparații post-inundație în comuna Băița?!

Pariul nostru este că mii de metri cubi de masă lemnoasă vor putrezi prin păduri în vreme ce și în iarna care vine vom avea o criză a lemnului de foc, firmele străine de profil vor avea însă lemn din belșug, statul român va exporta în continuare bușteni ieftini, iar poliția le va face dosare penale amărâților prinși cu 1 metru cub de lemne fără acte. Toate acestea se întâmplă în lipsa unui Cod silvic simplu și clar, coroborat cu faptul că șefii instituțiilor nu răspund în fața legii pentru ceea ce fac (sau, după caz, pentru ceea ce nu fac).

Un răspuns

  1. Pingback: Deci, se poate! La sesizarea Hunedoara Liberă, autoritățile intervin pe DN7, în zona Săcămaș - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus