Un normativ al CNAIR privind proiectarea autostrazilor, emis inca din 2015, prevede ca „evitarea efectului de orbire se face prin prevederea de dispozitive simple construite pe principiul jaluzelelor din fâşii de tablă sau plastic montate vertical pe axa autostrăzii la distanţe adecvate stabilite prin proiect, pe întreaga lungime a autostrăzii, putând fi perpendiculare pe axa autostrăzii sau având anumite înclinări faţă de aceasta„.

Vorbim de elemente de siguranta care ii protejeaza pe soferi, mai ales pe timp de noapte, de farurile masinilor ce vin pe sensul opus, insa acestea nu intra in sfera preocuparilor Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara condusa de Cristian Ispravnic, parasutat de PSD de la Arad.

Pe multe sectoare de autostrada, aflate in grija DRDP Timisoara, sunt kilometri intregi pe care panourile antiorbire pot fi numarate pe degete ori lipsesc cu desavarsire, luate de vant la furtuni sau daramate in urma unor accidente rutiere.

Am solicitat la institutia condusa de Ispravnic sa ni se comunice pe ce distanta au fost montate astfel de dispozitive si cand au fost instalate. Sub iscalitura sefului DRDP Timisoara, am aflat ca in ultimii 7 ani, balize au fost montate la inaugurarea loturilor de autostrada, pe o distanta totala de 177 km…

Anul acesta, DRDP s-a asigurat doar ca sunt instalate dispozitive antiorbire pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, inaugurat in august.

Mai mult, DRDP ”se spala pe maini” si spune ca unele sectoare de autostrada ar fi inca in garantie si constructorul este cel care ar trebui sa inlocuiasca panourile, insa cum nimeni nu il ”trage de maneca” pe… constructor, situatia ramane neschimbata intre sensurile de circulatie de pe autostrazi.

Tot DRDP Timisoara se lauda ca in sapte ani de zile a cumparat doar 360 de balize antiorbire cu 31 – 36 de lei bucata, la care se adauga TVA. Cu certitudine un numar insuficient, avand in vedere cat de des sunt smulse de vant ori distruse panourile in urma accidentelor.

Asa cum am mai aratat, in loc sa se aplece cu mai multa responsabilitate asupra sigurantei soferilor care folosesc autostrazile din vestul tarii, jupanul de la DRDP Timisoara Cristian Ispravnic are cu totul alte preocupari. Una dintre ele e aceea de a-si tine veniturile din bani publici ascunse in declaratia de avere, iar o alta sa cumpere masini noi pentru sefii din Directie, unul chiar condamnat penal.

sursa: opiniatimisoarei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus