Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara: „După 40 de ani și nenumărate modificări, care nu-și mai găseau transpunerea în realitate, Guvernul PSD a actualizat Statutul personalului feroviar.”

Personalul feroviar din România are un nou Statut

Astăzi, 7 mai 2019, în plenul Camerei Deputaților, alături de colegii mei Natalia Elena Intotero și Laurențiu Nistor, am votat Legea privind Statutul personalului feroviar.

După 40 de ani și nenumărate modificări, care nu-și mai găseau transpunerea în realitate, Guvernul PSD a actualizat Statutul personalului feroviar.

Prin noul Statut, se stabilesc noi drepturi și recompense ale personalului feroviar, noi modalități de recrutare și încadrare în muncă; formarea și cariera profesională; obligații clare ale personalului feroviar și modificări asupra condițiilor și vârstei de pensionare. De asemenea, se reglementează și drepturile membrilor familiilor personalului feroviar.

Personalul feroviar va beneficia de drepturi salariale pornind de la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată majorat cu un coeficient de ierarhizare stabilit pentru fiecare clasă de salarizare prin contractele colective de muncă, drepturi la pensie care decurg din grupele de muncă și scăderea vârstei de pensionare.

Concret, o parte din măsurile prevăzute de noul Statut sunt că, în cazul mutării în interesul serviciului în altă localitate, personalul feroviar va beneficia de indemnizații de instalare, decontarea cheltuielilor de cazare și de decontarea cheltuielilor de transport pentru efectele gospodărești pentru fiecare membru de familie. Personalul feroviar va beneficia de drepturile oferite de încadrarea în locurile de muncă prevăzute cu condiții deosebite, respectiv speciale de muncă, potrivit legislației în vigoare. Vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani, fără afectarea drepturilor, dacă se îndeplinește stagiul obligatoriu de cotizare.

Statutul personalului feroviar este rezultatul dialogului permanent dintre liderii sindicali, patronate și Guvernul PSD-ALDE.

Pe lângă adoptarea Statutului personalului feroviar, în acest an, Guvernul PSD a alocat căii ferate cel mai mare buget de investiții.

Prioritatea PSD este de a satisface nevoile de mobilitate și transport, creșterea vitezei de deplasare pe calea ferată, creșterii confortului, asigurarea accesibilității pentru persoanele în vârstă sau cu mobilitate redusă, precum și creșterea ponderii transportului feroviar față de transportul rutier.

Guvernarea PSD – ALDE este alături de oameni și noi realizăm tot ce am promis.

 

Ilie Toma,

Deputat PSD Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus