Poliția Română derulează la nivel național campania „HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA”

Campanie de informare şi prevenire a criminalităţii, destinată elevilor unui liceu din comuna hunedoreană Ilia. Peste 100 de liceeni au fost instruiţi de poliţişti cu privire la prevederile legale care îi privesc, dar şi cum să se ferească de hoţii din locuinţe.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, peste 100 de liceeni cu vârste între 16-18 ani, elevi ai Liceului Teoretic „Silviu Dragomir”, din Ilia, au participat la 4 sesiuni de informare, susţinute de polițiști ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și ai Secției de Poliţie Rurală Ilia.

Polițiștii au diseminat informaţii privind răspundea penală a minorilor și le-au vorbit elevilor despre măsurile neprivative de libertate prevăzute de procedura penală în cazul minorilor și despre infracțiunile din codul penal care privesc perioada minoratului.

Elevii au aflat, cu această ocazie, lucruri noi și despre consumul și traficul de droguri pe teritoriul României, sesiunile de prevenire a criminalităţii fiind unele interactive, având ca și suport clipuri și spoturi video.

Prin intermediul tehnologiei moderne, liceenii au putut experimenta efectele nocive ale intoxicării cu alcool şi droguri (folosind ochelarii “Drager”) dar și senzația neplăcută a unui furt din locuință (folosind ochelarii de realitate virtuală VR,  puşi la dispoziție de polițiști).

În privinţa furturilor din locuinţe, vă reamintim că, în această perioadă, Poliția Română derulează la nivel național campania „HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA”, destinată prevenirii furturilor din locuințe, infracțiuni cu un impact deosebit în percepția populației privitor la siguranța personală.

În județul Hunedoara, campania este implementată de polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității, care, împreună cu polițiștii de proximitate, au realizat mai multe activități de instruire a proprietarilor de locuințe (apartamente și case) din zona urbană, referitoare la modurile de operare ale infractorilor și accentuează măsurile eficiente de prevenție și  protecție ale bunurilor personale.

 

            Recomandări referitoare la siguranța locuințelor:

 

  • Folosiți interfonul montat la scara de bloc ca o barieră și o selecție a celor care au acces în proximitatea locuințelor dumneavoastră. Nu permiteți oricui sună la interfon să între în bloc. De multe ori, sub false calități, hoții reușesc să comită furturi din locuință, cu complicitatea vecinilor;
  • Sub nicio formă nu permiteți accesul în locuinţă celor care vin în scop caritabil, să prezinte diverse promoţii publicitare sau să presteze diverse servicii de care nu aveți cunoștință (ex. deratizare);
  • Fiți discreți și precauți în oferirea de informaţii persoanelor necunoscute, despre sumele de bani, bunurile de valoare pe care le aveți în casă sau despre tranzacții imobiliare efectuate recent;
  • Evitați depozitarea la vedere a ambalajelor obiectelor importante, de valoare pe care le-ați achiziţionat de curând;
  • Nu faceți publică pe rețelele de socializare plecarea dumneavoastră de acasă pentru o perioadă mai lungă în concedii, vacanțe, delegații sau vizite la rude/prieteni. În acest mod dați de știre că apartamentul dumneavoastră este nelocuit timp suficient pentru cine este interesat să comită o infracțiune la pont.

 

 Sursa: IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus