Municipiul Deva poate atrage începând cu anul 2016 peste 40 de milioane de euro pentru proiectele de regenerare și mobilitate urbană și pentru cele care vizează transportul public local de persoane.

Strategia Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR) se fundamentează pe analize socio-economice detaliate și pe analiza SWOT, care evidențiază actualitatea celor mai multe priorități de dezvoltare regională identificate pentru actuala perioadă de programare 2007- 2013, dar și priorități noi, menite să conducă la creșterea capacității inovative la nivel regional și local. Municipiul Deva poate accesa în exercițiul financiar următor 40,8 milioane de euro pentru proiecte de regenerare și mobilitate urbană și pentru îmbunătțirea transportului local.

Astfel, potrivit primarului Petru Mărginean, municipalitatea deveană își concentrează eforturile ca, până în luna februarie să fie finalizată strategia pentru exercițiul financiar european viitor.  

„Am avut o întâlnire la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) unde s-a discutat despre atragerea fondurilor care sunt alocate în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Sunt 40,8 milioane de euro, bani destinați Primăriei Municipiului Deva. Ne concentrăm ca, până la sfârșitul lunii ianuarie, să prezentăm o strategie și propuneri de proiecte. Prioritare sunt Cetatea și transportul public local. Suntem hotărâți să facem o societate în subordinea Consiliului Local care să asigure un transport modern, civilizat, cu autobuze și microbuze moderne. Intrăm în linie dreaptă cu aceste proiecte”, a declarat primarul Petru Mărginean. „În aproape patru ani de zile, pe fonduri europene s-au investit 10 milioane de euro. Suntem printre primele orașe din Vestul țării care am convins proprietarii de locuințe să accepte proiectele de anvelopare a blocurilor. Aceste lucrări sunt un început. Faceți un calcul cu cât s-a cheltuit și pentru ce în 16 ani de zile”, a mai spus Primarul Devei.

Pe lângă aceste proiecte aflate în lucru la nivelul administrației locale devene, municipalitatea se pregătește sp finalizeze în aceste zile licitația pentru construcția de noi locuințe sociale în cartierul N. Grigorescu. Vestea bună este că MDRAP va aloca în 2016 aproape 50% din valoarea totală a investiției.

„Săptămâna viitoare se finalizează procedura de licitație pentru locuințele sociale și se semnează contractul. Anul viitor, cel puțin 50% din sumă ne-o asigură Ministerul, aproximativ 55 de miliarde de lei vechi, cu TVA. E un lucru mare că în actualul Guvern ni s-a aprobat această finanțare”, a spus Petru Mărginean.

Administrația publică locală din Deva intenționează construirea a două blocuri sociale care vor cuprinde în total 60 de apartamente cu o cameră și alte 12 apartamente cu două camere, spații ce vor fi destinate locatarilor care locuiesc în condiții improprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus