Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală.

În rândul adolescenților și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur. În rândul tinerilor, unul din zece decese la femei și unul din patru decese la bărbați este legat de alcool. Aproximativ 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică și aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băieților care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu. Adolescenții și tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra riscurilor. În general, tinerii sunt expuși consecințelor de scurtă durată ale alcoolului, cum sunt starea de ebrietate, agresiunile fizice, decesele accidentale sau problemele cu poliția. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale. Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceștia având un risc între patru și șapte ori mai mare de a deveni mari băutori față de cei care încep să bea mai târziu. Aproximativ 15% din aceștia vor întruni criteriile pentru dependență de alcool până la sfârșitul adolescenței. Deși adolescenții români se situează în categoria băutorilor moderați, studiile internaționale atenționează asupra faptului că „elevii români sunt tentați să ofere răspunsurile pe care le consideră dezirabile social, ceea ce înseamnă că nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decât cel raportat.” În cazul tinerilor expuși unor factori de vulnerabilitate, riscurile asociate consumului sunt cu mult mai mari decât în rândul populației avantajate. Modelul de consum și, uneori, tipul de alcool consumat, consumul de alcool al părinților și statutul socioeconomic dezavantajat amplifică acest decalaj.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care: boli de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese şi un sfert din morţile în rândul tinerilor sub 30 ani. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformaţii ale fătului şi scăderea performanţelor intelectuale ale copilului. Viaţa familială şi relaţia cu prietenii pot fi profund afectate. Educaţia copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinţi dependenţi de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni şi ei dependenţi de alcool. Viaţa profesională poate fi compromisă ca urmare a scăderii performanţelor la şcoală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea şi este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alţii sau chiar de a-şi pierde viaţa ca urmare a accidentelor. Campania se adresează populaţiei tinere, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 ani şi este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara şi Crucea Rosie Deva, organizează în luna iunie 2018 campania de Informare-Educare-Comunicare cu titlul: “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”

Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carențe în educație, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor. Deși aproape jumătate din tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme,

 „Alcoolul nu este o rezolvare!

Date statistice privind tulburările mentale şi de comportament legate de consumul de alcool în judeţul Hunedoara:

Anul 2014 2015 2016 2017
Număr de internari 434 412 439 309

Alte boli  ce pot sa fie puse în legătura cu consumul exagerat de alcool:

Anul 2014 2015 2016 2017
Boala Alcoolică a ficatului – cazuri noi 50 54 103 88

 

Anul 2014 2015 2016 2017
Ciroza si alte

 Hepatite Cronice

6847

Bolnavi ramasi in evidenta

6962

Bolnavi ramasi in evidenta

7105

Bolnavi ramasi in evidenta

7420

Bolnavi ramasi in evidenta

 În data de 12 iunie 2018, ora 12:00,  Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, va  celebra campania  „Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool” prin distribuirea de materiale informativ-educative şi se vor prezenta diapozitive ppt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus