În cursul săptămânii trecute, polițiștii rutieri hunedoreni s-au implicat în activități preventive și de combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere, în cadrul  programului Rețelei Europene a Polițiilor Rutiere ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier  cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Acest proiect și-a propus atât concentrarea eforturilor  pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, cât și ca ziua de 20 septembrie 2023  să devină  o zi fără persoane decedate  din accidente rutiere (obiectivul a fost atins, în județul Hunedoara: în data respectivă nu s-a înregistrat niciun accident grav de circulație).

În perioada 16 – 22 septembrie a.c., polițiștii implicați în activitățile preventive privind siguranța rutieră pe toată rețeaua de drumuri deschise circulației publice din județul Hunedoara, au aplicat 921 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare, din care:

319 amenzi pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit;

166 sancțiuni contravenționale pentru neutilizarea centurii de siguranță/dispozitive de retenție:

–  52 pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni;

–  26 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii;

11 pentru nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire ;

6 pentru conducerea unui autovehicul de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice;

10 pentru nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști;

308 contravenții pentru alte abateri la regimul rutier;

22 contravenții pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative.

Urmare a activităților desfășurate, au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 35  permise de conducere din care: 20  pentru depășirea cu  mai mult de 50 km/h , a vitezei maxim admise, unul pentru depășirea vitezei maxim admise cu mai mult de 70 km/h și 14 pentru alte abateri.

De asemenea, polițiștii au constat 9 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice (ce au fost deja mediatizate, în cadrul buletinelor de presă zilnice).

Acțiunile preventive ale polițiștilor vor continua și în perioada următoare, cu accent pe principalele cauze generatoare de evenimente rutiere grave.

 

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:

 

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus