În numai 30 de ani, 40% din calota glaciară a dispărut. Pe scurt, gheaţa reflectă căldura, în vreme ce apa oceanului o absoarbe. Când se topeşte gheaţa, apare tot mai multă apă care absoarbe tot mai multă căldură.

Din 1880 şi până în 2010, nivelul mărilor a crescut cu 25 de centimetri, spun experţi citaţi de CNN. Mai mult: fenomenul se va accentua până la sfârşitul secolului. Vorbim de o creştere de până la un metru. Sunt cercetători care atrag atenţia că, în cel mult 100 de ani, insule sau zone de coastă vor dispărea complet. Lucru care va afecta direct între 150 şi 216 milioane de oameni.

Experţii estimează că există între 6 şi 10 ţări în pericol de a fi acoperite de mare. Maldivele sunt prima ţară din istorie care ar putea pur şi simplu să dispară până în 2100 sau chiar mai repede. În afară de Maldive, Insulele Marshall, Kiribati şi Tuvalu, toate trei insule-stat din Pacific, sunt şi ele în pericol.

Anote Tong, preşedintele din Kiribati: „Perspectivele sunt sumbre, orice am face. Chiar dacă obţinem un acord cu 0 creştere a temperaturii globale, oamenii de ştiinţă spun că gazul cu efect de seră deja existent în atmosferă va face ca insulele noastre să continue să se scufunde de-a lungul acestui secol. Se întâmplă mult mai repede decât am fi putut anticipa. Trebuie să fim conştienţi că există o posibilitate reală ca parte din populaţia noastră să trebuiască să se relocheze”.

Dar nici principalii poluatori nu sunt feriţi de acest pericol. 14 oraşe americane sunt considerate a fi în pericol în faţa ridicării nivelului mării. Între ele, şi New York, Los Angeles, San Francisco sau Miami. De altfel, unele dintre cele mai mari atracţii turistice sunt şi ele în pericol. Veneţia şi Amsterdam sunt două exemple. 

digi24.ro

foto adevarul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus