Pe perioada în care Covid-19 face din ce în ce mai multe victime în România, activitatea economică încetinește considerabil, iar firmele și persoanele fizice nu-și mai pot plăti diverse obligații, precum facturile la utilități.

Astfel, la Parlament a fost depusă o propunere legislativă care vine în sprijinul celor aflați în dificultate și nu-și mai pot plăti facturile.

Inițiativa legislativă prevede ca firmele să poate solicita amânare achitării facturilor la utilități timp de 3 luni, a plății contribuțiilor de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii sau asimilate acestora, începând din martie 2020.

Totodată, firmele vor putea plăti eșalonat contribuția de asigurări sociale pentru aceste trei luni de amânare, în următorul an de la încetarea facilității și în proporție de 50% din totalul scadent.

Însă, pentru ca firmele să poată beneficia de aceste facilități vor fi obligate să păstreze numărul de angajați înregistrat la 1 martie 2020 timp de un an de la aplicarea acestor măsuri.

 

Amânarea plății contribuțiilor de asigurări sociale nu va avea efect asupra salariaților, precizează avocatnet.ro, aceștia beneficiind în continuare de vechime în muncă, contribuțiile sociale obligatorii urmând să fie completate de la bugetul de stat.

Inițiativa legislativă prevede, atât pentru firme cât și pentru persoanele fizice, care vor putea cere amânarea plății serviciilor de utilități, adică a facturilor la apă, energie electrică, gaze, salubritate, servicii de telefonie și cablu etc. Perioada pentru care se va putea cere amânarea plății utilităților va fi de trei luni.

Plățile amânate vor putea fi achitate eșalonat timp de un an, se mai spune în noua propunere.

sursa: dcbusiness

Un răspuns

  1. grigore19971016@gmail.com' Marteniuc Grigore spune:

    Ude se de pune cerere pentru amânare plăților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus