Scandalul finanțărilor nerambursabile alocate de CJ Hunedoara continuă. Liberalii îi acuză pe social-democrați că au împărțit banii netransparent. Atacul liberalilor, demontat din interior!

Reprezentanții PNL Hunedoara au redeschis subiectul finanțărilor nerambursabile alocate de Consiliul Județean Hunedoara asociațiilor, fundațiilor, ONG-urilor și cluburilor sportive din județ.

Liberalii susțin că cei care se află la conducerea administrației județene au alocat banii netransparent, refuzând să dea publicității procesele verbale care conțin punctajele și criteriile în baza cărora s-a făcut selecția proiectelor.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș, a explicat de ce, în opinia sa, conducerea PSD a CJ Hunedoara a procedat greșit.

„Aceste sume au fost alocate total netransparent; am solicitat punctajul pentru fiecare categorie, dar consilierilor noștri nu li s-a arătat fișa în care s-a stabilit punctajul fiecărei solicitări. Am constatat că, în general, localitățile unde sunt primari liberali au fost nefinanțate aproape în integralitate. Festivalul taragotului – care s-a organizat în comuna Crișcior de 5 ani și unde participau 3.000 de oameni – anul acesta, fără nicio explicație, a fost luat și mutat în comuna Vața. Participarea va fi foarte scăzută”, a declarat Lucian Heiuș.

David: Am fost tratați „cu sictir”

Fostul președinte al CJ Hunedoara, Adrian David, mult mai vehement, a declarat că actuala conducere a administrației județene a tratat „cu sictir” solicitările venite din partea consilierilor județeni ai PNL.

„Stăruim în acest subiect pentru că executivul Consiliului Județean, conducerea, a tratat cu sictir în privința acestui subiect. Nu am primit niciun răspuns documentat la solicitările noastre, mai degrabă am primit răspunsuri filosofice și în doi peri din partea celor care reprezintă județul Hunedoara astăzi. Noi speram să primim acel proces verbal al comisiei care propune distribuția sumelor. Autobergamo Deva a primit sprijin din partea CJ și drept «mulțumire», i-a tăiat finanțarea de la 250.000 de lei la 20 de mii”, a declarat Adrian David, fost președinte al CJ Hunedoara.

„Există câteva fundații sportive care își desfășoară activitatea în localități conduse de primari liberali și care nu au fost finanțate – echipa de fotbal care își derulează activitatea în comuna Pui nu a primit niciun leu față de altele din Petrila, Simeria și Băița, care au primit sume cu mult peste echipe de fotbal de sală”, a declarat, la rândul său, Vetuța Stănescu – consilier județean PNL.

La final a fost scăpat și „porumbelul”

În fine, primarul comunei Vălișoara, liberalul Mircea Rovinar, a fost și el prezent la conferința de presă pentru a arăta că parohiile din localitatea sa nu au primit bani pentru continuarea lucrărilor la două biserici. Dintr-un exces de sinceritate, Rovinar a pus într-o lumină ridicolă tot efortul colegilor antevorbitori: după ce s-a lamentat că nu a primit bani pentru bisericile din comună, primarul liberal a admis că atunci când PNL era la putere banii se împărțeau tot pe criterii politice.

„Am două biserici: una la Săliștioara – unde este în construcție -, sunt 200 de oameni, au venituri mici, populația îmbătrânită. De-a lungul timpului sumele au fost de la 100 de mii la 150 de mii. Vrem să continuăm lucrările. Nu cer banii pentru că e dorință a mea personală. Acum, nu neg că domnul Mircea Ioan Moloț, domnul Adrian David, domnul Dorin Gligor, în mod sigur au direcționat mai mulți bani către bisericile unde sunt primari liberali… îi normal și firesc. Dar nu-i corect să nu primim acum niciun ban, a declarat Mircea Rovinaru, primar PNL al comunei Vălișoara.

Așadar, dacă este să îi luăm în serios pe liberali, nu principiul alocării banilor pe criterii politice este greșit – că doar așa au făcut și ei când au fost la butoane. Ei nu sunt mulțumiți cu firimiturile primite de la noii baroni PSD, așa că fac conferințe de presă în care se prefac că se tăvălesc „de grija oamenilor”… Adevărul este că întregul sistem este putred. Finanțările nerambursabile din bani publici sunt simple forme mascate de suplimentare a bugetelor celor care, în opinia șefilor de la județ, merită răsplătiți pentru eforturile lor în sprijinul partidului. Primarul Mircea Rovinar, pentru sinceritatea omului simplu de la țară, merită un premiu de consolare. Nu la fel gândesc, suntem convinși, colegi săi liberalii – pe care i-a pus într-o lumină extrem de proastă.

Ce ar fi de făcut? Liberalii nu au intrat nici acum în fondul problemei, pentru că nu au nici intenția, nici autoritatea morală să o facă. Soluția nu e cea propusă de liberali – adică să intre în posesia proceselor-verbale – ci stabilirea unui sistem logic și transparent, pornind de la obiective de finanțare. Ce program de dezvoltare are județul Hunedoara? Ce ne propunem să finanțăm: Biserici și echipe de fotbal, proiecte culturale și educative, alte acțiuni ale societății civile? Ce priorități avem și de ce bugete dispunem? 

Liberalii nu au niciun interes să pună problema în acești termeni de vreme ce tânjesc încă de pe acum la privilegiile pe care le-au pierdut în 5 iunie 2016. 

Mai mult decât atât, în anul 2014, Hunedoara Liberă a dezvăluit cum mai multe asociații-fantomă erau abonate la finanțările acordate de CJ Hunedoara.

AMĂNUNTE AICI:

SCANDALOS! Asociații-fantomă abonate la finanțările oferite de Consiliul Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus