În loc să propună soluții concrete pentru rezolvarea Crizei Deșeurilor din județ, politicienii tratează subiectul cu aceeași superficialitate care a generat situația din prezent. Vinovați pentru că Deponeul ecologic nu este operațional sunt atât liberalii, cât și social-democrații, însă cei care au de pierdut cu adevărat sunt hunedorenii.

Deși părea că lucrurile s-au rezolvat temporar prin desemnarea unei firme (SC SUPERCOM SA București) care să gestioneze activitatea deponeului de la Bârcea Mare, situația s-a complicat și riscă să explodeze, aruncând în aer Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Societatea care a pierdut contractul (Girexim Universal SA Piteşti) a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și, surpriză, a avut câștig de cauză. În această situație, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara este obligat să reia procedura de atribuire a serviciului.

Liberalii, cei „fără de păcat”, au aruncat primii piatra

A doua zi de la aflarea veștii, noii șefi ai liberalilor din județ au și sărit la jugulara conducerii CJ Hunedoara și cer, nici mai mult, nici mai puțin, decât demisia președintelui Mircea Bobora. Într-un comunicat de presă semnat de liderul PNL, Lucian Heiuș, liberalii susțin că, în ceea ce privește SMID, PNL și-a făcut datoria față de județ, atrăgând cele 56 de milioane de euro necesare implementării acestui proiect. Tot mai vehemenți, liberalii își continuă demersul public afirmând că județul Hunedoara riscă „importante corecții financiare din partea Uniunii Europene pentru nerespectarea graficului de derulare a proiectului.”

Comunicatul de presă citat mai sus este suficient de convingător pentru cei care au uitat subit că PNL a condus județul Hunedoara în ultimii 12 ani și că, în ceea ce privește SMID, liberalii poartă responsabilitatea pentru 6 din cei 7 ani de derulare a proiectului. Pentru ceilalți hunedoreni, cărora memoria nu le joacă feste deocamdată, reacția publică a PNL este o adevărată ofensă. Cu alte cuvinte, tocmai cei care au gestionat acest proiect, lăsându-l leșinat la finalul celor 12 ani de „domnie” liberală, găsesc acum prilejul de a ridica amenințător piatra.

Explicație

Uniunea Europeană are politici foarte exigente vizavi de protecția mediului. La aderare, țara noastră a negociat un calendar strict, prin care ne asumam termene de timp foarte clare pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme și insalubre și trecerea la deponee ecologice. Pentru toate acestea, UE ne-a pus la dispoziție fonduri nerambursabile consistente. 

Pentru cei care nu-și mai amintesc, trebuie să facem apel la istoria recentă

„Povestea” SMID își are începuturile în anii 2009-2010, când președintele de atunci al CJ, Mircea Moloț, căuta pe dealurile județului locații potrivite pentru două deponeuri ecologice, și nu unul – așa cum s-a făcut în cele din urmă. Au fost luate în calcul mai multe variante: Petrila, Călan, Merișor… Ani la rând, proiectul a fost tergiversat sub conducerea liberală a județului. Intrați în criză de timp, liderii politici din județ au luat decizia de a construi un singur deponeu – la Bârcea Mare.

Așadar, până în acest punct, putem vorbi de timp irosit și bani pierduți – având în vedere că finanțarea obținută s-a înjumătățit! Nimeni nu a fost tras la răspundere, nimeni nu a cerut demisia cuiva!

„Iniţial, proiectul a fost pentru două deponeuri. Avem o zonă în partea de sud a judeţului – unde trăiesc peste 150.000 de locuitori – în care se impunea să fie un deponeu doar pentru ei şi un altul, care să satisfacă restul judeţului”, recunoștea Mircea Ioan Moloţ la 1 octombrie 2014, când a început construcția deponeului de la Bârcea Mare.

Un an mai târziu, la sfârșitul lunii noiembrie 2015, președintele CJ de la acea vreme, Adrian David (PNL) tăia triumfal panglica la intrarea în depozitul de la Bârcea Mare. Un gest pur electoral de vreme ce deponeul nu avea autorizație de mediu pentru a funcționa. Mai grav, șase luni mai târziu, David pierdea fotoliul de președinte al CJ Hunedoara lăsând deponeul în aceeași situație – fără autorizație de mediu!

Le reamintim domnilor de la PNL și despre blocajul pe care l-au generat prin incompetența de care au dat dovadă în pregătirea licitațiilor pentru desemnarea celor 4 operatori zonali care să transporte deșeurile la deponeul de la Bârcea. Toate cele 69 de consilii locale din județ ar fi trebuit să aprope caietele de sarcini pentru organizarea licitațiilor, numai că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, condusă de liberalul de frunte Ioan Prip, nu și-a făcut treaba. A fost încă o ispravă de pomină a domnului Prip – cel care a falimentat SC Drumuri și Poduri SA (compania de drumuri a Consiliului Județean), om de nădejde al lui Mircea Moloț.

În concluzie, între anii 2009-2016, administrația liberală a județului a gestionat catastrofal proiectul la care facem referire:

  1. S-a construit un singur deponeu, deși planul era pentru două asemenea obiective de investiții. În cele din urmă, deponeul din Valea Jiului a fost făcut „uitat”, Consiliul Județean ratând dintr-un foc o finanțare europeană de zeci de milioane de euro. Incompetența autorităților (Consiliu Județean și primării din Valea Jiului) va fi în curând decontată de locuitorii din sudul județului – care vor plăti tarife mult majorate, corespunzător costului suplimentar de transport al deșeurilor până la deponeul ecologic de la Bârcea.
  2. Pe lângă zecile de milioane de euro pierdute, liberalii lui Moloț au irosit și timp prețios: 5 ani, între 2009 – 2014. Vă reamintim că abia în octombrie 2014 a început construcția deponeului.
  3. Deși Adrian David ne-a râs în nas cu tăierea de panglică de la finalul anului 2015, deponeul nu avea nici în iunie 2016 autorizație de mediu și nici documentație pentru licitațiile de desemnare a operatorilor.
  4. Tot liberalii au gestionat deja celebra campanie de informare a cetățenilor – care a costat 400.000 de euro, bani cheltuiți total netransparent. Nici până astăzi redacția Hunedoara Liberă nu a primit informațiile solicitate conducerii Consiliului Județean: concret, la cine au ajuns banii, ce sume și în ce a constat respectiva campanie de informare.

Dacă ar avea o fărâmă de bun-simț, fie și doar pentru motivele prezentate mai sus, liberalii hunedoreni ar recunoaște că nu au dreptul moral de a deschide gura acuzator vizavi de disfuncționalitățile SMID în județ. Și totuși o fac!

Partea de vină a PSD Hunedoara

Buimaci după câștigarea alegerilor din 5 iunie 2016, social-democrații lui Laurențiu Nistor s-au trezit în fruntea unui județ pe care liberalii s-au lăudat că-l lasă „la cheie”. Una dintre marile provocări a fost finalizarea proiectului referitor la deșeuri, pe care l-au moștenit deja în criză (ar fi trebuit definitivat la 31 decembrie 2015!).

Primul care a rostit cuvântul „demisie” în contextul implementării acestui proiect a fost chiar vicepreședintele CJ de la acea vreme, Mircea Bobora. „În cazul în care, până la finele primului trimestru din 2017, deponeul ecologic de la Bârcea Mare nu va fi operaţional, ne vom întâlni pe stradă, ca doi simpli cetăţeni. Da, spun că îmi voi da demisia, chiar şi în situaţia în care vina va aparţine altora, nu Consiliului Judeţean”, a spus Mircea Bobora în cadrul unei conferințe de presă susținută în vara anului 2016. Probabil că acum Bobora își dorește să nu fi rostit această frază pentru că, evident, l-a cam luat gura pe dinainte.

Dacă în primele luni de la preluarea conducerii CJ social-democrații au demarat procedurile lăsate în plop de liberali, în 2017 situația s-a complicat, iar Mircea Bobora a lăsat în câteva rânduri impresia că este depășit de situație. Bâlbele conducerii CJ Hunedoara în ceea ce privește găsirea unor soluții pentru ca județul să nu fie invadat de gunoaie au dat apă la moară adversarilor politici ai PSD, dar și presei care, pe bună dreptate, a tras un semnal de alarmă și a criticat în termeni duri prestația autorităților.

La începutul lunii martie, Mircea Bobora anunța, de-a dreapta vicepremierului Sevil Shhaideh, că deponeul ecologic va fi operat de o societate înființată de CJ din al cărei acționariat va face parte și Primăria Simeria. Propunerea a trecut de votul consilierilor județeni ca gâsca prin apă, însă, după ce s-a gândit mai bine, Bobora a ajuns la concluzia că ideea sa a fost proastă. Ca într-o piesă de teatru scrisă de un scenarist beteag la cap, factorii de decizie s-au întâlnit de urgență și, sub privirea îngrijorată a prefectului, au decretat că deșeurile reprezintă o „situație de urgență”. De fapt, era vorba doar despre o formalitate care permitea conducerii CJ să atribuie contractul de operare a deponeului unei societăți, până la finalizarea licitației.

Tentația de a prezenta această decizie ca pe o „reușită” a meritat, de asemenea, să fie taxată aspru. Artificiul cu declararea stării de urgență pentru a încredința temporar unei firme activitatea deponeului nu înseamnă că problema s-a rezolvat! Dovadă este tocmai situația în care ne aflăm acum: atribuirea este contestată, operarea deponeului incertă, iar perspectiva crizei deșeurilor nu e foarte îndepărtată.

Tocmai pe când părea că lucrurile au intrat în sfârșit pe făgașul normal, decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) ne-a pus din nou în situația de a vorbi despre „criza deșeurilor”. Să traducem pe înțelesul tuturor actuala criză: în încercarea disperată de a debloca proiectul, după declararea stării de urgență, Consiliul Județean a atribuit contractul firmei Supercom SA București, a cărei ofertă a fost semnificativ mai bună din punct de vedere financiar decât cea a firmei din Pitești, Girexim Universal SA. Până aici toate bune și frumoase, numai că, se pare, au existat unele nereguli în procedura de atribuire a contractului, Girexim a făcut contestație, iar CNSC a întors dosarul spre reexaminare. Acum, CJ așteaptă motivarea CNSC și are dreptul legal de a contesta ulterior, la rândul său, decizia Consiliului.

Fără a ne ascunde ironia, considerăm că, pe undeva, Mircea Bobora merită cu vârf și îndesat să devină ținta liberalilor. După ce și-au arătat limitele competenței vreme de 6 ani în acest proiect, „urmașii” lui Mircea Moloț din PNL și de la Consiliul Județean au prins curaj tocmai pentru că Nistor și Bobora ascund gunoiul sub preș, tăinuiesc cu bună-știință consecințele proastei guvernări liberale, se bâlbâie în soluții administrative lipsite de viziune clară și de curaj politic.

Întrebare deschisă către președintele Consiliului Județean: Domnule Mircea Bobora, dacă se va dovedi că, încă o dată, compartimentul tehnic și de achiziții al CJ Hunedoara se face vinovat de nereguli/incompetență/proceduri nelegale în alcătuirea procedurii de atribuire a contractelor, aveți de gând, măcar în al 12-lea ceas, să luați măsuri? Sau veți proceda ca până acum, încercând parcă să ascundeți de ochii presei și-ai hunedorenilor toate aceste „rateuri” ale aparatului pe care l-ați moștenit de la Mircea Moloț & Compania PNL?

Concluzii:

  1. Orice evaluare onestă va conduce la concluzia că principalul vinovat pentru situația de criză a deșeurilor în județul Hunedoara este, indiscutabil, PNL. Același PNL care are impertinența de a lansa astăzi acuzații publice, or tocmai astfel de atitudini ipocrite i-au adus pe liberalii hunedoreni în situația de pierde alegeri pe bandă rulantă. La un an de când a intrat în opoziție, iată că PNL Hunedoara nu reușește să înțeleagă faptul că nu-și mai poate permite să jignească inteligența și bunul-simț al hunedorenilor.
  2. PSD Hunedoara a preluat în 2016 un județ „pe butuci” din multe puncte de vedere (și nu „la cheie”, așa cum pretindea Adrian David) și nu a reușit până acum să convingă că are capacitatea de a-și îndeplini promisiunile cu care a câștigat alegerile. Au trecut 12 luni, vremea scuzelor a trecut, este momentul adevărului: ori PSD începe să tureze motoarele și să taie în carne vie putregaiul moștenit de la liberali, ori continuă politica „batistei pe țambal” –  caz în care va pierde în curând orice șansă de a redresa județul, cu toate consecințele ce decurg de aici.
  3. Oamenii riscă să plătească din propriul buzunar, încă o dată, din cauza incompetenței și-a nesimțirii politicienilor hunedoreni. Vom ajunge în situația de a returna parte din banii europeni pentru că nu am fost capabili să implementăm acest proiect? Este posibil. Dacă vom ajunge acolo, Mircea Bobora ar trebui să ia în considerare la modul cel mai serios să-și prezinte demisia pentru felul în care a gestionat situația în ultimele 6 luni. Întrebare deschisă pentru Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara: Ce ar trebui să facă PNL Hunedoara dacă, Doamne-ferește, intrăm în criza deșeurilor, de vreme ce liberalii au fost la cârma județului în 6 din cei 7 ani de implementare a proiectului?

Un răspuns

  1. Excelent comentariu! Stimabilii politicieni nu ar trebui sa ne mai creada prosti, pe toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus