„Voi adresa o interpelare Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Culturii în legătură cu situația actuală a Poliției de Patrimoniu din România. Județul Hunedoara are o importantă moștenire de patrimoniu și este datoria noastră să o protejăm pentru generațiile viitoare.
În cadrul audiențelor susținute la Deva am avut o întâlnire cu Vladimir Brilinsky, fostul administrator al cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Acesta mi-a relatat mai multe situații îngrijorătoare (pe care, de altfel, le-a adus și în atenția publică, dar fără rezultate). Astfel de situații reprezintă un risc tot mai crescut pentru moștenirea noastră patrimonială, în condițiile în care, în ultimii ani, activitatea Poliției de Patrimoniu a fost redusă, iar structurile sale teritoriale desființate sau reorganizate.
Vorbim de probleme în Munții Orăștiei, unde grupurile de căutători de comori acționează nestingheriți; în Țara Hațegului, unde ruinele castelelor sunt furate pe bucăți sau chiar la situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde au apărut construcții civile tocmai în inima sa. Sau de situația sitului de la Micia, unde sute de metri pătrați de teren au căzut pradă cercetării cu buldozerul. Ori de incendierea așezării de la Fețele Albe din Munții Orăștiei, rămasă și acum cu autori necunoscuți.
Din anii 2000 încoace, Poliția de Patrimoniu a avut un rol esențial în protejarea și recuperarea bunurilor de patrimoniu. Obiecte în valoare de zeci de milioane de euro au fost recuperate cu ajutorul său: icoane pe sticlă sau lemn, tablouri, podoabe de aur dacice, monede, obiecte militare și multe altele. Totodată, fenomenul de braconaj arheologic a fost puternic descurajat. Profesionalismul și rezultatele celor angajați aici au fost apreciate inclusiv de Interpol și alte structuri internaționale.
Patrimoniul județului nostru este inestimabil și trebuie protejat și păstrat pentru generațiile care ne urmează. Sper ca prin interpelarea adresată celor două ministere responsabile să putem afla care este situația concretă din prezent a Poliției de Patrimoniu și care este strategia de prezervare și apărare a bunurilor de patrimoniu românești la nivelul județului Hunedoara și al întregii țări”, a anunțat deputatul USR de Hunedoara, Pollyanna Hangan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus