Acestea sunt imaginile care vor rămâne multă vreme în amintirea românilor.

Klaus Iohannis va merge astăzi la o a doua dezbatere televizată, organizată la B1 TV, după ce ieri şi-a luat prin surprindere stafful anunţându-L cu doar jumătate de oră înainte de a o face şi public că va participa la dezbaterea de la Realitatea TV cu Victor Ponta.

„A fost la o fermă din Călăraşi, a avut acţiuni de campanie toată ziua, iar seara, pe la 6:30, când s-a întors, ne-a anunţat că merge la dezbatere”, au relatat surse din staff-ul lui Iohannis pentru gândul.

Înainte de a face anunţul oficial, Klaus Iohannis a fost sfătuit de o parte dintre apropiaţii săi liberaţi să nu meargă la dezbaterea de la Realitatea TV, în condiţiile în care formatul nu era unul negociat în prezenţa staff-urilor ambelor alianţe care au candidaţi în turul al doilea.

La dezbaterea de astăzi, Iohannis îşi implică şi echipa de campanie în pregătirea ei. Ajuns la sediul ACL în jurul orei 10:30, preşedintele PNL a decis să meargă diseară la B1 însoţit de Alina Gorghiu, purtătoare de cuvânt a liberalilor, până atunci, urmând să-şi stabilească împreună cu PNL şi PDL punctele de atac.

Preşedintele PNL a anunţat, marţi seara, că va participa la emisiune, pe Facebook, cu o oră înainte ca aceasta să înceapă. Una dintre temele discuţiei a fost votului din Diaspora. Klaus Iohannis i-a reproşat lui Victor Ponta organizarea „execrabilă” a alegerilor în Diaspora. Şeful Guvernului a replicat că „e o lozincă” afirmaţia candidatului ACL că fiecare cetăţean are dreptul la vot. Klaus Iohannis l-a întrebat pe Victor Ponta pe banii cui s-a dus să-şi facă campanie electorală în Europa, amintindu-i şi de replica pe care i-a dat-o unui român imigrant legată de portofel. Nemulţumit de replica contracandidatului său, Ponta i-a spus: „Fiţi politicos! ”.

CITEȘTE ȘI: IOHANNIS vs. PONTA | Prima dezbatere electorală. CINE A CÂȘTIGAT?

Şandru, criticată pentru afirmaţiile tendenţioase

În afară de întrebările lui Rareş Bogdan, cei doi candidaţi rămaşi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale au primit întrebări şi de la patru jurnaliste Realitatea TV. Una dintre acestea, Lavinia Şandru, fost politician şi soţie a ministrului Bugetului, Darius Vâlcov, i-a reproşat lui Klaus Iohannis că vrea să fie preşedintele tuturor românilor, în condiţiile în care nu a vizitat până acum Chişinăul şi Cernăuţiul. În schimb, Şandru l-a rugat pe Victor Ponta să adreseze un mesaj românilor din Moldova. Prestaţia Laviniei Şandru nu a fost trecută cu vederea de şeful Realitatea TV. “Mie mi s-a părut că Lavinia a fost pro-Ponta şi nu e normal. Suntem o televiziune normală, dar nu mi s-a părut în regulă ce ai făcut, Lavinia”, a afirmat Cozmin Guşă după emisiunea în care au fost prezenţi cei doi contracandidaţi la alegerile prezidenţiale. Şi Rareş Bogdan a certat-o pe Lavinia Şandru.

O altă temă a dezbaterii dintre cei doi a fost legată de pensii. Klaus Iohannis a declarat că garantează că nu vor fi tăiate pensii cât va fi preşedinte, catalogând drept “mizerabilă” campania PSD care susţinea contrariul. “Ştiţi ce pensie are soacra dumneavoastră?”, a fost replica premierului. Iohannis i-a solicitat premierului să îşi ceară scuze, în numele echipei sale, că l-a făcut vânzător de copii şi traficant de organe, Ponta răspuzând că el nu a vorbit niciodată de candidatul ACL în campanie.

În cadrul dezbaterii a existat un moment în care Klaus Iohannis a ridicat tonul la Victor Ponta, premierul spunând imediat: “Dle Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou”, iar liderul ACL răspunzând: “Cine vă credeţi?” şi ameninţând că pleacă. Totodată, premierul Victor Ponta i-a adus succesiv, liderului PNL, Klaus Iohannis, o serie de jigniri, el spunându-i candidatului ACL că are o atitudine de moşier cu toţi românii, în condiţiile în care subiectul discuţiei viza votul electronic şi prin corespondenţă.

Dezbaterea dintre cei  nu a fost lipsită nici de elemente surpriză, la finalul discuţiei a existat un fapt nemaiîntâlnit în istoria televiziunii, când moderatorul Rareş Bogdan l-a invitat separat pe Victor Ponta să mai rămână în emisiune. Victor Ponta nu a mai rămas, discuţia continuând în platou cu Rareş Bogdan, cele patru jurnaliste Realitatea TV şi Cozmin Guşă. Cu acest prilej, Rareş Bogdan s-a declarat dezamăgit de prestaţia candidatului ACL. „Am ridicat de trei ori mingea la fileu, îmi venea mie să sar. El se uita la ceas, fir-ar al dracului de ceas”, a afirmat el.

Dezbaterea de aseară dintre cei doi a fost contabilizată, în timp real, de către institutul condus de Dan Sultănescu, consilierul de imagine al premierului. Potrivit cercetării CSCI, 70% dintre persoanele chestionate care au urmărit emisiunea de la Realitatea TV de marţi seara consideră căVictor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, este câştigătorul dezbaterii electorale, în timp ce restul de 30% dintre respondenţi susţin că acela care ar fi dominat discuţiile este Klaus Iohannis, candidatul ACL. Cristian Tudor Popescu a criticat, însă, felul în care Victor Ponta a încercat să-şi manipuleze adversarul politic folosind extrem de multe cifre.

Gândul şi Factual.ro, un site de verificare a gradului de adevăr din declaraţiile publice, au analizat afirmaţiile celor doi candidaţi. Astfel, din nouă declaraţii pe teme principale ale lui Victor Ponta analizate, patru au fost false, una parţial falsă, o alta parţial adevărată în timp ce numai două au fost adevărate. Din nouă declaraţii pe teme principale ale lui Klaus Iohannis analizate de Factual.ro pentru gândul, opt au fost adevărate, în timp ce una nu a fost nici adevărată, nici falsă.

Imediat după încheierea primei dezbateri televizate cu Victor Ponta, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook, precizând că este un “om al regulilor, al bunului simţ”, care îşi respectă interlocutorul, “indiferent cine ar fi”. Reacţia lui Victor Ponta după dezbatere a venit abia astăzi, la prânz.

Imagini din culisele primei confruntări dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta:

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Foto: Andrei Pungovschi / Decât o revistă

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

Octav Ganea//Mediafax Foto

10811871_10203820208723016_412113017_n

Sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus