Un sfert din populaţia judeţului mai trăieşte în mediul rural, în condiţii mai precare decât sătenii din majoritatea statelor Uniunii Europene.

În Hunedoara sunt 55 de comune, în componența cărora sunt 457 de sate. Pe teritoriul judeţului se află şi cea mai mică aşezare rurală din România, comuna Bătrâna, care numără cu puţin peste 100 de locuitori. 10 localităţi din mediul rural au sub 500 de locutori şi tot atâtea cu până în 1.000. Cea mai mare – comuna Pui – este locuită de peste 4.000 de persoane.

În mediul rural, populaţia este îmbătrânită, astfel că în următorii 10 ani numărul locuitorilor va continua să scadă.Ca să supraviețuiască, multe dintre aceste localităţi ar trebui să se comaseze. Şi cheltuielile sunt mari având în vedere că şi cea mai mică localitate are cel puţin 9 consilieri locali, primar, viceprimar etc., la care se adaugă şi alţi funcţionari.

În ceea ce priveşte infrastructura, în ultimii ani, pe baza unor proiecte finanţate din bani de la comunitatea europeană, în multe dintre aşezările rurale au început să fie introduse reţele de apă şi canalizare şi să se asfalteze drumurile. Există şi localităţi în care acest lucru nu este posibil, având în vedere poziţia lor geografică, în zone greu accesibile.

Cam 70 – 80 la sută dintre cei din mediul rural au peste 50 de ani. Aceştia practică şi acum agricultura de subzistenţă, chiar dacă în judeţ sunt aproape 300 de ferme, ce au de la 50 de hectare în sus. În judeţ sunt peste 280.000 de hectare de terenuri agricole, dar doar circa 80.000 sunt arabile, cam tot atâtea de fâneţe, iar restul de păşuni. De fapt, şi înainte de 1989 în judeţ s-a practicat agricultura de întreţinere, de subzistenţă sau de familie. În ultimii ani, au fost atrase fonduri europene, dar fărâmiţarea terenurilor face mai complicată obţinerea acestor bani de la UE. Pe de altă parte, cele mai bune rezultate au fost, totuşi, obţinute în domeniul zootehniei, la fermele de vaci din zonele Orăştie, Brad şi Haţeg. În perspectivă, specialiştii spun că în mediul rural din judeţ ar trebui să se dezvolte producţia de carne de bovine şi ovine, având în vedere că aici există suprafeţe mari de păşuni şi fâneţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus