Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 - 4,7 grade Celsius

Este o vară nebună, în toată Europa. În Italia, 18 oameni au fost răniţi, după ce bucăți de gheață, de mărimea unei portocale, au “bombardat” oraşul Pescara, de la Adriatică.

Vijelia a venit după săptămâni de caniculă. Fenomenele periculoase din ultima vreme sunt semnul unor schimbări climatice de amploare, avertizează experţii.

La Pescara, proiectilele de gheaţă, unele de mărimea unei portocale, au rănit inclusiv o femeie însărcinată. Victimele au ajuns la spital cu răni la cap, în principal contuzii și tăieturi.

Mai multe geamuri şi vitrine s-au făcut țăndări, însă și acoperișurile caselor sau maşinile au fost greu încercate de rafalele violente. După grindină a început furtuna.

″Orasul este de netrecut” – a declarat primarul Carlo Masci. “Toţi pompierii şi echipele consiliului muncipal sunt pe teren, dar nu avem sufieciente resurse pentru a face faţă urmărilor acestui fenomen extrordinar” – a mai spus oficialul care a activat un centru operaţional pentru situaţii de urgenţă.

A fost rău şi la Milano Marittima, o staţiune aflată la 300 de kilometri nord de Pescara, în regiunea Romagna. O femeie a fost accidentată grav iar mai mulţi pini vechi de 200 de ani au fost doborâţi de o tornadă.

Pe de altă parte, continuă să se propage incendiile de vegetaţie din Sicilia, între oraşele Palermo şi Trapani.

Cel puţin şapte persoane au murit, între care doi copii, şi aproape o sută au fost rănite în urma furtunii care a afectat miercuri noapte peninsula greacă Halkidiki, din nordul Greciei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Au fost suficiente 15 minute pentru ca această zonă de coastă, o destinaţie turistică preferată de greci şi de străini, să-şi schimbe brusc peisajul. Rafale de vânt care au atins chiar şi 300 de kilometri pe oră, însoţite de ploi torenţiale şi grindină au smuls acoperişuri şi au doborât stâlpi de electricitate şi copaci.

80% dintre oraşele planetei vor suferi schimbări “frapante” ale climei până în 2050. Predicții pentru 2050

Un nou studiu realizat în Elveţia atrage atenţia ca în 2050, la Londra va fi la fel de cald ca la Barcelona, locuitorii din Madrid vor năduși ca cei din Marrakech, la Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra.

Fenomenele extreme vor lua amploare, de la un an la altul. Un studiu făcut la Universitatea din Zurich arată că aproape 80% dintre oraşele planetei vor suferi schimbări “frapante” ale climei, iar restul se vor confrunta cu “noutăţi” meteorologice.

Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 – 4,7 grade Celsius

Studiul a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii globale, în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului, astfel încât temperatura medie a globului să nu crească peste 1,4 grade Celsius.

stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus