Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea

„Azi-noapte a fost o prelevare (de organe – n.r.) la Deva – ficat şi rinichi”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

„O nouă prelevare de organe a avut loc în zorii zilei de 4 septembrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Un bărbat de 60 ani aflat în moarte cerebrală a salvat viaţa altor pacienţi. Este a treia prelevare de organe din acest an de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Echipe de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca au prelevat ficatul, rinichii şi ţesuturile (cornee, oase), care au ajuns la pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare. Mulţumim familiei donatorului pentru puterea de a dărui viaţă dincolo de durerea lor. Mulţumim colegilor de la Deva şi echipelor de prelevare care au făcut posibilă o nouă şansă la viaţă pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă”, au scris cei de la Agenția Națională de Transplant.

De la începutul anului, la nivel național au fost 52 de prelevări multiorgan.

Programul de prelevare a organelor pentru transplant a început la SJU Deva în anul 2013, iar, de atunci, mai multe vieţi au fost salvate graţie gesturilor umanitare săvârşite de către familiile donatorilor, care au acceptat ca organele rudelor aflate în moarte cerebrală să fie donate altor persoane aflate în suferinţă. Anul acesta au fost trei prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență din Deva.

Prelevarea de organe, țesuturi și celule de la donatori decedați se efectuează numai după un control clinic și de laborator care să excludă orice boală infecțioasă, o posibilă contaminare sau alte afecțiuni care reprezintă un risc pentru primitor, conform protocoalelor stabilite pentru fiecare organ, țesut sau celulă în parte.

Repartiția organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană prelevate la nivel național se efectuează de către Agenția Națională de Transplant, în funcție de regulile stabilite de aceasta privind alocarea organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană în cadrul sistemului de transplant din România.

Foto: Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus