Fenomenul Böjte Csaba, părinte pentru 2300 de copii

Născut în 1959, la Cluj, preotul franciscan Böjte Csaba este cunoscut drept salvatorul copiilor din Transilvania. Tinereţea să nu a fost tocmai fericită, tatăl sau fiind condamnat la 7 ani de închisoare, de regimul Ceauşescu, pentru publicarea unei poezii. La o luna după eliberare, a murit din cauza rănilor suferite că urmare a torturii. Acesta a fost momentul în care Böjte Csaba a decis că vrea să devină preot şi să ajute oamenii, în special copiii.

CITEȘTE ȘI: ALARMANT. Posturi de medic fără căutare la Deva

Fondatorul fundaţiei ‘Sfântul Francisc’ din Deva se ocupă, de mai bine de 20 de ani, de soarta copiilor necăjiţi din Transilvania.

“În momentul acesta suntem reprezentaţi în 65 de localităţi din Ardeal şi avem în grijă noastră peste 2300 de copii. Discutând cu oameni din mediul de afaceri privat, îmi spuneau că cel mai important lucru pentru ei este alegerea corectă a partenerilor, de aceea şi noi căutăm oameni tineri pentru fundaţia noastră, care să iubească copiii, şi pe care să îi îmbogăţim cu credinţă, încredere şi creştinismul de care au nevoie. Uşa noastră este mereu deschisă. Mamele nu îşi aduc copiii la noi, la miezul nopţii, şi îi abandonează pe scări. La noi vin ziua cu un înscris din care să rezulte că îşi doresc să lase copilul în grijă noastră. Biletul de intrare la noi este certificatul de sărăcie”, spune Böjte Csaba.

“Cred în ceea ce fac”

Despre momentul în care a ales să se dedice în totalitate ajutorării copiilor, părintele Böjte Csaba vorbeşte fără reţinere:

‘La începutul anilor 90, am luat în grijă 10-15 copii. Atunci am început să pun bazele acestui centru de creştere şi educare a copiilor. Statul român avea o altă percepţie despre protecţia copilului, una în care riscăm să ne pierdem identitatea. Astfel, am ales să fac lucrurile după propria-mi percepţie. Am construit o alternativă. La început nu am fost sprijinit de nimeni. Sfântul Francisc spune că dacă nu eşti plătit pentru o muncă cinstită, atunci înfruptă-te de la masă Domnului. Cu alte cuvinte, cerşeşte. Nu îmi este ruşine să accept diferite cadouri din partea oamenilor cu inima mare. E singură posibilitate că această fundaţie să supravieţuiască şi, implicit, că aceşti copii să aibă o şansă în viitor”, mai spune călugărul. 

Declarat ‘Cetateanul European al anului 2011

Pentru acţiunile sale umanitare, Böjte Csaba a fost recompensat cu numeroase distincţii. În luna iunie, Parlamentul European l-a declarat pe preotul franciscan drept ‘Cetăţeanul European al anului 2011’ (Cîvî Europaeo Praemium). ‘Nu există un secret sau o reţeta de succes. Totul stă în gândirea pozitivă şi într-o mentalitate sănătoasă. În primul rând, trebuie să iubim copiii foarte mult. Trebuie să fim buni pedagogi. Să fim soarele de vara şi ploaia de toamna care îi îmbrăţişează pe aceşti copii. Un părinte trebuie să stea lângă copilul lui, precum un antrenor lângă un campion mondial’, a încheiat Böjte Csaba.

Citește și: La două luni de la inaugurare, sediul Episcopiei a fost inundat

Sâmbătă, 10 ianuarie, începând cu ora 11.00, BOJTE CSABA va fi prezent în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.

” Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei”, spun reprezentanţii Campaniei “Premianţii fără premii”. 

10 răspunsuri

 1. deveanu@yahoo.com' Profu de mate spune:

  Un om de exceptie. Toata consideratia pentru tot ceea ce a facut si face.

 2. M-am bucurat cand am citit acest interviu. E un preot foarte de treaba, si are o ambitie foarte mare, de a ajuta copiii. Rar ma intalnesc cu el, dar de fiecare data spune ceva iesit din comun. Cu stima si respect.

 3. Sa-i dea multa sanatate D-nz ca multi copii a crescut si le-a schimbat vietiile ,De ce statul nu ajuta acesti oameni mai mult ? Ei au nevoie de ajutor .Ar trebui sa puneti si pt el un cont sa doneze parlamentari bani aicia ca destul fura toti .

 4. deveanu@yahoo.com' Profu de mate spune:

  Consilierii judeteni, care acum se dezic de Molot, ar trebui sa afecteze echivalentul sumelor virate de CJ pentru televiziunea lui Molot catre acest calugar franciscan. S-ar face o binemeritata reparatie !!!

 5. ferenczy.lucia39@yahoo.com' ferenczy.lucia spune:

  Am citit foarte mult de calugarul franciskan BOJTE CSABA il apreciez din toata inima a fost fondatorul fundatiei a luptat ca sa aduca o raza de lumina copiilor nevinovati care asa au avut soarta aspra nu se poate spune numai cuvinte de lauda cineva acolo sus il iubeste si ii da putere mare a tot ce face pentru copii Ii doresc din tot sufletul sanatate s i putere in munca care o face se vede ca din dragoste face tot cea ce face Respect pentru dumneavoastra Doresc ca in acest an care este la inceput putere in munca,sanatate,si sa va duceti planul dumneavoastra la bun sfarsitCu respect si stima pentru dumneavoastra

 6. respect!

 7. kati_banciu@yahoo.com' Ecaterina Banciu spune:

  Un om adevarat! Unii parinti nu reusesc sa-si creasca si sa-si educe copiii proprii, iar parintele a hranit si educat pe ai altora, cu miile! Un astfel de om ar trebui sprijinit material si moral pentru generozitatea si sacrificiul sau.

 8. o modalitate de a trimite niște bănuți?

 9. A fii OM e un har pe care-l primim cu toţi când începem a exista daar foarte puţini îl ştiim a îl încorpora în existenţa noastră propie. Omenia …. nu are limite daar este un fenomen din ce în ce mai restrâns spre evaporare … dacă am fii mult mai mulţi ca Părintele Franciscan BÖJTE CSABA a’m trăii într-o societate mult mai sănătoasă cu un viitor cu “mii de raze de soare”
  STIMĂ PT. ACEST SUFLET STIMĂ PT. ACEST HAR PUŢIN PE CARE NI LA DĂRUIT CINEVA CARE ME MAI ŞI IUBEŞTE UNDEVA DE SUS.
  VĂ DORIM MULTĂ PUTERE NEEPUIZABILĂ ŞI FOARTE MULTĂ SĂNĂTATE !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus