Premiantul de sâmbăta aceasta este Ion Barbu, artistul din Petrila care e mult mai mult decât un desenator cu mult umor.

Sigur îl cunoașteți pe Ion Barbu din paginile Academiei Cațavencu, din Dilema Veche sau din Ziua, unde semnează caricaturi inspirate, însă artistul din Petrila e mult mai mult decât un desenator cu mult umor. Are zeci de premii internaționale pentru caricatură, dar este și unul dintre principalii promotori ai poeziei  românești contemporane, iar micul oraș minier din Valea Jiului în care a ales să trăiască poartă marca inconfundabilă a artistului, care se împletește strâns cu geniul lui Ion Dezideriu Sîrbu,scriitor a cărui posteritate i-a dedicat ultimii 20 de ani.

Ion Barbu este un personaj plin de umor și de vorbe memorabile, dar și un om sensibil care își prețuiește profund rădăcinile. A făcut din casa mamei lui singurul Muzeu al Mamei din Europa (unul de felul acesta mai există doar la New York), iar dacă I.D. Sîrbu are o casă memorială în Petrila, acest lucru i se datoreazătot  lui  Ion Barbu.

În jurul  acestei  Case a adunat  o mână de entuziaști  cu care organizează  periodic happeninguri unul și unul, iar Colonia Literară Petrila, fondată în curtea casei lui Sîrbu, se mândrește cu cetățeni precum Ana Blandiana, Ludovic Bacsi, Ion Zubașcu ori Emil Constantinescu.

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, nimeni nu-i artist în orașul lui: petrilenii nu prea știu ce și dece face Ion Barbu, chiar dacă acesta încearcă din răsputeri, de doi ani, să salveze mina Petrila, dându-i o nouă viață după ce activitatea din subteran va înceta,  iar antologia imobiliară a poeziei  românești –proiect  unic  în  istoria  literaturii  –  a  fost  repede  astupată  cu  var  de  autorități.

În  cadrul  campaniei Premianții Fără Premii încercăm să ne facem o datorie de onoare prin premierea, fie și simbolică, a unui artist de geniu care, din motive pe care poate ni le va dezvălui la ceremonia de sîmbătă, a ales să trăiască în Petrila.

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 11.00,  domnul Ion Barbu vine să-l  cunoaștem și să-i  spunem ce părere avem despre ceea ce a făcut și încă face. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Comunicat Premianţii fără premii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus