Protagoistul de sâmbăta aceasta a Campaniei „Premianții fără premii” este Mircea Lac, profesorul care sădește pasiunea pentru sculptură în sufletul tinerilor deveni.

În vârstă de 68 de ani, sculptorul devean Mircea Lac profesează la Școala de Artă Populară din cadrul Liceului Pedagogic din Deva și își dăruiește tot timpul elevilor săi pentru a le transmite pasiunea pentru obiceiurile și tradițiile românești.

În cei 45 de ani de activitate în domeniu, acesta a realizat expoziţii cu obiecte tradiţionale şi artizanale în toată lumea. De asemenea a reuşit, împreună cu elevii săi, să obţină premii importante la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale de artă populară.

Cu o daltă, un şmirghel şi o unealtă de traforaj, maestrul împreună cu copiii realizează zilnic numeroase machete din lemn, furci de tors, fusuri de moară, lanţuri şi „linguri de dragoste”.

Totodată, deveanul a pus bazele unor cercuri de sculptură pentru că voia să le împartă copiiilor bucuria de a lucra cu dalta, de a făuri obiecte care ne reprezintă ca popor.

Cu obiectele sculptate de elevi, profesorul a reuşit să realizeze expoziţii la Washington, Paris, Berlin, în Elveţia, la Ulm în Germania şi în multe alte ţări şi oraşe din lume. În fiecare an participă la concursuri naţionale şi internaţionale de unde de fiecare dată se întorc cu premii.

Toți cei care vor să îl întâlnească și să îi adreseze o vorbă bună sunt așteptați sâmbătă, 6 septembrie, în fața statuii lui Decebal, din centrul municipiului Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus