Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către ale țări. Ar fi o premieră pentru o țară europeană. Asta în timp ce, pentru consumatori, prețurile sunt din ce în ce mai mari.

Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat la Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”.

În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea.

El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului.

Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenționat președintele Romalimenta.

La ora actuală am trimis o scrisoare către domnul ministru, este singurul care mai poate interveni către comisarul european și încerca să prelungească acest termen de a prezenta un plan, oamenii sunt acum la discuții și sperăm să oprim în ceasul al doisprezecelea”, a explicat el.

Carnea de porc s-ar putea scumpi în România: „Prețurile să zboare”

Sorin Minea a mai precizat că România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar că țara noastră produce mai mult și din comerțul cu carne de porc din comunitatea europeană.

România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a subliniat el.

E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat Minea.

Cantitatea de carne care se va lucra în România și va fi folosită pe piața internă va mai mică sau mai mare, nimeni nu știe. Nu am eliminat posibilitatea importului, dar am deschis România unei perioade crunte. Următorii 10, 20, 100 de ani România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce, mult mai prost”, consideră Sorin Minea.

El a mai spus că există o scădere a consumului de carne de porc în toată Europa, din cauza creșterii prețului și a schimbării opțiunilor alimentare. În plus, România are și o piață neagră a cărnii de porc, care este estimată a fi la cel puțin 50% din cea actuală.

sursa: alba24

Un răspuns

  1. Ce greu e cu logica !!!
    Hai să analizăm puțin :
    1. Din cauza focarelor NU mai exportăm carne de porc, chiar dacă animalele sunt sănătoase.
    2. Dacă acea carne rămasă neexportată este de fapt neinfectată și trece de controlul sanitar , cantitatea de carne de pe piața internă crește iar în aceste circumstanțe, prețurile ”explodează” (după spusele unor experți iremediabili) !!!
    3. Nici furajele nu mai pot fi exportate, deci există premizele unui excedent de furaj (care, evident, într-o țară ca România nu vor fi văzute ca o oportunitate de creștere a producției). În concluzie și la astea este de așteptat o ”explozie” a prețurilor după logica voastră !
    Concluzia este una singură : important e pentru amărășteanul de rând să se aștepte la creșteri de prețuri, că așa au comandat zvonerii și așa o duc mai departe răspândacii !!!

Lasă un răspuns către Gandalf Anulează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus