Mariajul a fost înregistrat la Starea Civilă din Deva.

Prima căsătorie mixtă oficiată, în 2017, la Starea Civilă Deva a fost încheiată, luna aceasta, între o româncă şi un cetăţean din Albania. Anul trecut, în municipiul reşedinţă de judeţ au fost oficiate 5 căsătorii mixte, între cetăţeni români, cu domiciliul în Deva, şi cetăţeni străini din Nigeria, Venezuela, Australia, Italia şi Republica Moldova.

Cel mai mare număr de căsătorii mixte oficiate la Deva, în ultimii cinci ani, a fost înregistrat în 2015, când 13 cetăţeni români s-au căsătorit cu cetăţeni străini din China, Albania, Spania, Brazilia, Egipt, Ucraina, Italia şi Republica Moldova. În anii 2012 şi 2013, alţi 16 cetăţeni români cu domiciliul în Deva şi-au unit destinele cu cetăţeni străini din Columbia, SUA, Mexic, Australia, Egipt, China, Germania, Albania, Lituania şi Rusia.

Anul trecut, la Starea Civilă Deva a fost înregistrat un număr total de 431 de căsătorii, în creştere faţă de perioada 2013-2015, când au fost oficiate între 378 şi 426 de căsătorii.

6 răspunsuri

 1. Papusik_corina@yahoo.com' Vasile corina ioana spune:

  Buna seara. Am si eu o intrebare, sunt cu un albanez impreuna de mult timp iar acum ne-am gandit sa ne casatorim dar nu stim unde este mai bine in romania sau in kosovo. Noi suntem amandoi in austria. Oare putem si aici sa incheiem si ce acte ne-ar trebui. Va multumesc

 2. apap@yahoo.com' Casatoria in Republica Austria spune:

  Casatoria in Austria are loc in Primaria (de domiciliu) :
  https://viena.mae.ro/node/476
  “Atenţie! Autorităţile austriece nu acceptă căsătoria încheiată la Secţiile Consulare (aşa numita căsătorie consulară). Persoanele care doresc să încheie o căsătorie în Austria trebuie să se adreseze direct Primăriei- Standesamtului unde va avea loc ceremonia pentru a obţine lista actelor necesare. Cu titlu general, oficiile de stare civilă din Austria solicită următoarele acte la încheierea căsătoriei: acte de identitate valabile, certificat de celibat românesc (anexa 9), declaraţie de celibat dată pe propria răspundere dată în faţa consulului (serviciu oferit gratuit), certificat de naştere internaţional şi documente de stare civilă româneşti. Certificatul de celibat românesc (anexa 9) se solicită personal sau prin împuternicit, cu procură specială, la Primăria de domiciliu (sau ultimul domiciliu) din România.

  INFORMAŢII GENERALE
  În conformitate cu prevederile art. 44 alin.(1) al Legii nr.119/1996, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României pot încheia căsătorii între cetăţenii români numai dacă aceasta este în concordanţă cu legislaţia ţării în care sunt acreditaţi. Întrucât statul austriac nu acceptă căsătoria consulară, vă prezentăm mai jos informaţiile necesare realizării căsătoriei la ambasadă doar cu titlu informativ (ele nu se aplică pe spaţiul Austria).
  Potrivit art. 41 alin. (2) din Metodologia nr. 1/1997 pentru aplicarea unitară a dispozitiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, „declaraţia de căsătorie se face personal, de către viitorii soţi, în scris, la primaria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei”. Prin urmare, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare pot fi încheiate căsătorii între cetăţeni români daca cel puţin unul dintre soţi are domiciliul în circumscripţia consulară a oficiului consular.
  Căsătoria se încheie de către consul la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră.
  Documente necesare:
  – cerere de efectuare a serviciului consular;
  – declaraţie de căsătorie (se dă de viitorii soţi, în scris, în faţa consulului, la misiunea diplomatică sau oficiul consular);
  – paşapoartele sau actele de identitate pe baza cărora se poate stabili cu certitudine identitatea viitorilor soţi;
  – certificatele de naştere, în original şi in copie;
  – certificatele medicale privind starea sănătăţii viitorilor soţi, în original, a căror valabilitate este de 14 zile de la data emiterii;
  – adeverinţele privind statutul civil actual al viitorilor soţi (dovezile de celibat) eliberate de oficiile de stare civilă unde au fost înregistrate naşterile acestora;
  – dovada domiciliului în ţara de reşedinţă.
  Începand cu data de 01.10.2011 au devenit aplicabile prevederile noului Cod Civil în materia regimului matrimonial.
  Astfel, înainte de încheierea căsătoriei se va stabili legea care guvernează regimul matrimonial, potrivit dispoziţiilor art. 2590 din Codul Civil, care lasă la latitudinea viitorilor soţi această optiune.
  Viitorii soţi încheie în faţa consulului o convenţie de alegere a legii aplicabile, in formă autentică.
  Conform alin. 2 al art. 2590 din Codul Civil, ei pot alege:
  a) legea statului pe teritoriul căruia unul dintre ei îşi are reşedinţa obişnuită la data alegerii;
  b) legea statului a cărui cetăţenie o are oricare dintre ei la data alegerii;
  c) legea statului unde îşi stabilesc prima reşedinţă obişnuita comună dupa încheierea căsătoriei.”
  Dacă legea aleasă este legea română, se aplică prevederile art. 312, alin. 1, din Codul Civil, conform cărora „viitorii soţi pot alege ca regim matrimonial:
  comunitatea legală: bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţlor;.
  separaţia de bunuri: (se poate adopta numai prin încheierea unei convenţii matrimoniale in formă autentică notarială) fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată;
  comunitatea convenţională: se aplică atunci când, prin convenţie matrimonială, soţii derogă de la dispoziţiile privind regimul comunităţii legale, fără a adopta însă regimul separatiei de bunuri.
  Opţiunea exprimată se consemnează în declaraţia de căsătorie.
  În cazul în care se optează pentru separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională, forma pe care trebuie sa o îmbrace aceasta opţiune este convenţia matrimonială autentificată notarial.
  Nerespectarea formei autentice atrage sancţiunea nulităţii absolute.
  Convenţia matrimonială va fi încheiată în prealabil în faţa unui notar public din România şi prezentată la Ambasadă, caz în care va fi acceptată ca atare.
  Serviciul consular este oferit gratuit.”

 3. Buna ziua,sînt cu un cetățean albanez de ceva vreme si am dori sa ne casatorim in românia. Vrem sa stim si noi ce documente ne trebuie.va multumim

 4. simonavs9@yahoo.com' Balan Simona spune:

  Buna ziua! Sunt cu albanez si am vrea sa ne casatorim in Anglia! Ce acte ne sunt necesare si ce proceduri va trebui sa intampinam!

 5. Buna! sunt cu un Albanez de 2ani si am vrea sa ne casatorim an Spania ce ate sunt nesesare

 6. anyduna94@yahoo.com' Duna Ana Maria spune:

  buna ziua .. sunt cu un kosovar impreuna,suntem in austria,el nu are documente doar pasaport si stam cu tema de frica unui control ce il poate deporta innapoi in kosovo!! as dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru mine si pentru el pentru a oficia o casatorie legala si el sa poata avea dreptul de lucru si de sedere!! multumesc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus