În 30 octombrie, Tribunalul Hunedoara judecă un nou termen în procesul de succesiune, pe care l-a deschis Rodica Baştea, soţia lui Ioan Baştea, cel de la care familia preşedintelui Klaus Iohannis a cumpărat o parte din locuinţa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu. Practic, reclamanta dorește să-i fie recunoscută calitatea de succesor asupra unei cote din două imobile. Pentru unul din cele două imobile, statul român are calitatea de moștenitor.

Potrivit G4Media.ro, casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29 (în suprafață de 166 mp), a trecut înainte de 1989 în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea. În data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauza a făcut parte din averea soților Măria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului. Înainte sa moara in 1993, Nicolae Bastea a lasat un testament in favoarea fiului lui, Ioan Bastea, și a Georgetei Lăzurca (soacra lui Klaus Werner Iohannis) și a lui Carmen Iohannis. În baza lui, Ioan Baștea a devenit proprietar, dar testamentul a fost anulat ulterior în instanță.

Foarte pe scurt, așa a ajuns imobilul în proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmașilor lui Nicolae Bastea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Baștea.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului. Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casa în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta. Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului.

Curtea de Apel Pitești a respins în februarie 2017 contestația în anulare formulată de familia președintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din Sibiu pierdută în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus