Jimmye Warren, unul dintre procurorii americani de top, a venit în România pentru o sesiune de traininguri cu anchetatorii români.

“Corupţia este infracţiunea cu cele mai multe victime”, spune, într-un interviu acordat gândul, Jimmye Warren, procuroare de top în SUA, care a instrumentat dosare deosebit de grele şi care a venit acum în România, din partea Departamentului de Justiţie al SUA, pentru a-i pregăti pe anchetatorii români în domeniul luptei împotriva corupţiei.

În România, avem o discuţie serioasă de ceva vreme despre imunitatea parlamentarilor. În SUA, un congresmen poate fi arestat pe loc sau procurorii trebuie să ceară permisiunea Congresului? Au imunitate?

JW: Procurorii nu au nevoie de permisiunea Congresului pentru a ancheta un ales. Dacă pot fi arestaţi pe loc? Probabil nu chiar în clădirea Congresului, dar nimeni de acolo nu trebuie să aprobe asta. Nu există niciun fel de imunitate faţă de acţiune criminale comise de oricare dintre oficialii guvernului. Există o singură excepţie foarte tehnică, ce spune că niciun membru al Congresului nu poate fi anchetat pentru declaraţiile pe care le face în Congres. Pot spune orice acolo fără frică.

Dar dacă pleacă din Congres să servească o cafea într-un local din apropiere şi acolo fac afirmaţii care pot fi considerate defăimătoare, pot fi traşi la răspundere ca oricine altcineva.

SURSA: gândul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus