DNA a descins, în urmă cu puţin timp, la Primăria Timişoara, o echipă formată din procurori şi poliţişti intrând în cabinetul primarului Nicolae Robu. Surse apropiate edilului şef au declarat pentru PRESSALERT.ro că anchetatorii au solicitat documente legate de modul în care municipalitatea a finanţat echipa de fotbal Politehnica Timişoara a lui Marian Iancu.

Finanțarea echipei Politehnica Timișoara a lui Marian Iancu de către Primăria Timișoara şi Consiliul Judeţean Timiş a fost declarată ilegală în urma unui control al Curţii de Conturi, finalizat la sfârşitul anului 2012. În perioada 2008 -2011, primăria a alocat 27, 1 milioane lei, iar consiliul județean 9,95 milioane lei.  Conform contractului, banii trebuiau folosiţi exclusiv pentru activităţile sportive ale echipei de fotbal. Aproape 25 % din banii daţi de municipalitate echipei de fotbal a lui Marian Iancu au ajuns în conturile Finanţelor Publice, în urma executării silite a datoriilor către bugetul de stat, acest lucru reprezentând o încălcare a contractului. De  asemenea, în urma verificărilor s-a stabilit faptul că au fost decontate aceleaşi cheltuieli atât de primărie, cât şi de consiliul judeţean.

În urma unui control s-a stabilit că a fost ilegală şi s-a solicitat luarea măsurilor pentru recuperarea prejudiciului  de 31.669.417,71 lei, reprezentând banii cu care de la bugetul local a fost finanţată SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest SA a lui Marian Iancu.Primarul Nicolae Robu nu a fost de acord cu decizia și a atacat raportul în instanță considerând că “personal nu sunt implicat în această poveste, încerc să fiu obiectiv. Nu nici avocatul domnului Ciuhandu și nici al domnului Ostaficiuc, dar mi se pare că nu e în regulă. Dacă ceva nu era în regulă, trebuia să fie sesizare de ilegalitate venită de la prefect, oricine ar fi fost. Plus că în fiecare an sunt controale ale Curții de Conturi și trebuia sesizată atunci ilegalitatea. Simt că nu e în regulă”. Tribunalul Timiş a respins acţiunea Primăriei Timişoara împotriva raportului Curţii de Conturi pe motiv  în conformitate cu legile în vigoare “raportate la statutul societăţii – parte în contractul de asociere, acela de societate comercială pe acţiuni, rezultă că  aceasta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a beneficia de sume de la bugetul local, pentru finanţarea programului sportiv, întrucât nu este structură sportivă fără scop patrimonial. În acest context, sunt lipsite de relevanţă apărările formulate de reclamanţi, privitoare la performanţele clubului sportiv şi la beneficiile aduse municipiului prin participarea echipei de fotbal la diverse competiţii”.

Printre cei indicaţi ca fiind vinovaţi în raportul Curţii de Conturi se află fostul primar Gheoghe Ciuhandu şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. La scurt timp după ce a apărut raportul Curţii de Conturi, Cojocari a susţinut nervos că ““înseamnă că tot ce am făcut aici (în primărie, n.a) este zero. O să plătească cei doi auditori de la Curtea de Conturi, că ei au greşit, nu eu”.

UPDATE 1 Primarul Nicolae Robu a declarat “întrebaţi DNA. Nu au fost la mine în birou, ci la o instituţie e primăriei pentru a se documenta pentru perioada 2008 – 2011 -Eu nu am fost primar, prin urmare nu am ce să vă spun pe acest subiect – relativ la finanţarea fotbalului.  Au cerut documente. Întrebaţi DNA-ul. Vor fi căutate documente în arhivă şi vor fi transmise”.

foto: pressalert.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus