Toți cei indicați de comisarul șef Traian Berbeceanu ca fiind artizanii „mârșăviei” care a stat la baza reținerii și mai apoi a arestării sale, sunt anchetați de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu, corupție și represiune nedreaptă. Doi procurori și un polițist judiciar sunt urmăriți penal de procurorii DNA.

Procurorul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, ofițerul de poliție judiciară Alin Muntean și procurorul Nicolaie Cean vor fi cercetați penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Anchetatorii susțin că aceștia au acționat abuziv atunci când au dispus începerea urmăririi penale și reținerea comisarului șef Traian Berbeceanu.

„Călăul-șef”, în fruntea DIICOT Alba

proc muresan

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală împotriva procurorului șef al DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, Ioan Mureșan. Anchetatorii susțin că șeful DIICOT Alba şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu în dosarul în care șeful BCCO Alba a fost arestat. Potrivit procurorilor anticorpuție, Ioan Mureșan a dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Aceiași procurori susțin că șeful DIICOT Alba a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.”

Procurorul șef Ioan Mureșan este urmărit penal pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi represiune nedreaptă.

Ofițerul BCCO Alin Muntean aduna mărturii „cu arcanul”

În același dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală față de un polițist din structura BCCO Alba Iulia, ofițerul de poliție judiciară Alin Muntean. În ceea ce-l privește, anchetatorii au stabilit că acesta şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau în instrumentarea aceluiaşi dosar, prin obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Traian Berbeceanu în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze).

Polițistul mai este acuzat că a acceptat ca martori persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian și că a întocmit în cursul anului 2013 procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă. Procurorii DNA mai susțin că polițistul Alin Muntean s-a folosit de promisiuni și a recurs la ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu.

Ofițerul BCCO Alin Muntean este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu şi complicitate la represiune nedreaptă.

Încă un procuror indicat de Berbeceanu va fi anchetat

Procurorul Nicolaie Cean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba (fost procuror DIICOT – ST Alba) este, de asemenea, urmărit penal în acest dosar. Procurorii anticorupție au stabilit că acesta a fost complice la acțiunea de discreditare a șefului BCCO Alba Iulia prin punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu.

Anchetatorii mai spun că fostul procuror DIICOT le-a transmis persoanelor ce urmau să fie audiate că, „dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare.” Nicolaie Cean este acuzat și de manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Procurorul Nicolaie Cean este urmărit penal pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

DNA confirmă rapoartele lui Traian Berbeceanu

Anchetatorii confirmă informațiile făcute publice în ziua reținerii comisarului șef Traian Berbeceanu prin scrisoarea care a fost făcută publică. Astfel, procurorii DNA au stabilit că în luna august 2012, procurorul Ioan Mureșan i-a solicitat în repetate rânduri lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, să îl numească pe ofiţerul Alin Muntean şef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor (SCFTSB) din cadrul B.C.C.O. Alba. În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie  2010, în lucru la ofiţerul Munteanu Alin. În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea procurorului Mureşan Ioan”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

CITEȘTE ȘI: TRAIAN BERBECEANU – DECLARAȚII DE ULTIMĂ ORĂ

“Vă imaginați că situația cumplită prin care am trecut eu a fost văzută de foarte mulți colegi de-ai noștri tineri, veniți de pe băncile Academiei, de pe băncile școlilor de agenți de poliție, colegi tineri fără experiență, care sunt bulversați: nu au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat. Această situație a fost menită să descurajeze pe foarte mulți dintre polițiștii operativi, care sunt în linia întâi, în stradă, și dau piept cu infractori deosebit de periculoși. Este datoria noastră, a celor cu experiență, să le călăuzim pașii în cariera de polițiști și să spunem ce avem de spus.”

 

Anchetatorii susțin că, în urma refuzului lui Traian Berbeceanu, cei trei au conceput un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, au obținut în mod injust denigrarea şi decredibilizarea șefului BCCO Alba, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.Începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi ofiţerul de poliţie judiciară Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală”, susțin procurorii.

Toate aceste informații au ajuns și la conducerea IGPR și a Ministerului Administrației și Internelor, dar și pe masa conducerii structurii centrale a DIICOT prin rapoartele întocmite de comisarul șef Traian Berbeceanu în 2013.

Potrivit rechizitoriului, pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere.

O altă serie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au fost luate unor persoane aflate în relaţii tensionate cu Traian Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, arestate în urma acţiunilor BCCO).

În perioada august-octombrie 2013, Alin Muntean a completat o serie de procese-verbale de investigații care conțin aspecte ce nu pot fi verificate (din perioada 2011-2012) privitoare la pretinse legături ale comisarului șef Traian Berbeceanu cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

Potrivit rechizitoriului, „ofiţerul de poliţie Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.”

Informații false folosite împotriva lui Berbeceanu

Comsiarul șef Traian Berbeceanu a fost acuzat că ar fi înștiințat anumite persoane la care urmau să aibă loc percheziții ale BCCO Alba. Procurorii DNA au descoperit că aceste acuzații erau false. „Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10.05.2012, a rezultat că postul telefonic menţionat de procurorul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate, nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană”, se arată în rechizitoriul DNA.

Anchetatorii anticorupție mai spun că martorii ar fi fost îndemnaţi să dea declaraţii defavorabile comisarului șef Traian Berbeceanu, cu promisiunea că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dându-li-se de înţeles că „nu vor mai avea probleme”.

În rechizitoriul DNA se mai arată că Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, „a pus la dispoziţie procurorului anchetator Mureşan Ioan şi ofiţerului de poliţie Muntean Alin, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian şi a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu Traian, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; de asemenea, Cean Nicolaie a manipulat anumiţi martori prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.”

CITEȘTE ȘI: Dan Radu Rușanu către Traian Berbeceanu: „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau, în două zile, ieși din Poliție!”

6 răspunsuri

  1. Pingback: TRAIAN BERBECEANU – DECLARAȚII DE ULTIMĂ ORĂ

  2. Inca de la arestarea lui , banuiam ca e o lucratura . De ce ? Pentru ca Romania e tara unde , atunci cand apare unul sa faca dreptate , e imediat pus la pamant de hiene . Romania e ţara unde o mana spala pe cealalta , si amandoua spala faţa 😉

  3. Pingback: CSM își schimbă atitudinea în cazul Berbeceanu

  4. Pingback: Soția comisarului Berbeceanu, mesaj emoționant de Ziua Poliției Române: „Am învățat că Dumnezeu este puternic!”

  5. Pingback: ZILE DE FOC | Dosarul „BERBECEANU” la final - Hunedoara Libera

  6. Pingback: Dosarul BERBECEANU: MOMENTUL ADEVĂRULUI! - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus