Primele roșii „made in Hunedoara” s-au copt deja, în serele de la Fermele ADO, la poalele Munților Retezat.

Producătorii agricoli din România sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrieb-20 decembrie, inclusiv.

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, în județ există 37 de beneficiari ai acestui program.

„Avem rolul de a îndruma și coordona cultivatorii de tomate. În primăvară le-am explicat programul, avem până la această oră 37 de fermieri care s-au înscris. Nu suntem un județ cu pretabilitate pentru agricultură, dar avem deja roșii din producția locală. Trebuie să facem două vizite: la plantare și la prima rodire, după care cei care vor livra până în 31 mai vor depune documentația prin care se dovedește că au livrat cantitățile prevăzute în program”, a declarat directorul DADR Hunedoara, Călin Marian, la întâlnirea cu presa organizată la serele din cadrul Fermelor ADO din Peșteana – comuna Densuș, județul Hunedoara.

ADO 1

ADO 2

La poalele Retezatului, cei de la Ferma ADO au reușit performanța de a fi primii care oferă hunedorenilor roșii proaspete, produse local. Inițiativa oficialilor de a încuraja producătorii care pot aduce tomate românești încă din luna mai pe mesele oamenilor merită, desigur, apreciată.

rosii ado 2

rosii ADO

Hunedoara Liberă va urmări îndeaproape derularea acestui program în județul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus